Kino Europa

Screen Shoot https://www.youtube.com/watch?v=C77UESzjMNc

Bliži se datum obilježavanja četrnaestog po redu festivala ljudske angažiranosti i autorskog filma  – Human Rights film festivala. Ovogodišnje izdanje festivala održat će se od 5. do 11. prosinca u zagrebačkom kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 8. do 12. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.

Ovogodišnje izdanje festivala, čiji je osnovni cilj kroz angažirani akcent buditi svijest o jednakosti ljudskih prava, donosi bogat program u sklopu kojeg ćete imati priliku premijerno pogledati neke od naiščekivanijih i najzapaženijih filmova godine. U sklopu glavnog programa prikazat će se 35 dokumentarnih i igranih filmova, a čast otvaranja festivala pripala je njemačkom redatelju Werneru Herzogu koji će se predstaviti filmom Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta. Herzogov dokumentarac temeljen je na istraživanjima utjecaja virtualnog svijeta i umjetne inteligencije na kvalitetu ljudskog života. Kroz zanimljive, ali provokativne razgovore, Herzog budi svijet i potiče na razmišljanje o kvaliteti stvarnog života kojeg živimo pod okriljima virtualnog.

Uz Herzoga, HRFF predstavit će ovogodišnje izdanje u duhu aktualne teme problema izbjeglica i izbjegličke krize, ali će se baviti i problematikom suočavanja s ružnim segmentima ljudske prošlosti („Austerlitz” Sergeja Loznice i „Neruda” Pabla Larraina) te ženskim pravima („Put nalik snu” Angele Schanelec, „Priče iz Illinoisa” Deborah Stratman, „Neke žene” Kelly Reichardt).

Human Rights film festival posebno cijeni i promovira rad svojih „starih” angažiranih filmskih autora, pa tako i ove godine predstavlja njihove filmove koji su ove godine osvojili visoke ocijene filmske publike i kritike, te je njihov rad konačno dobio snažnije priznanje. Među njima su Sergej Loznica, Joachim Lafosse, Ira Sachsa, Rithy Panh, Albert Serra.

Kao i prijašnjih godina, 14. Human Rights film festival organiziran je u suradnji s brojnim ljudsko-pravaškim organizacijama i državnim institucijama, pa će tako i ove, uz glavni program, biti organiziran popratni dio festivala u sklopu kojeg će svi prisutni i zainteresirani moći sudjelovati na panel diskusijama.

Ulaz na sve projekcije je potpuno besplatan, a na sljedećem linku možete pronaći sve što vas očekuje na 14. Human Rights film festivalu.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This