Zagreb film festival

shutterstock_425962375

Kada biste u igri asocijacije dobili ponuđene pojmove: 9 dana, preko 100 filmova i 5 nagrada, odgovor bi bio vrlo jednostavan i jasan- 14. Zagreb film festival.

Četrnaesto izdanje Zagreb film festivala odvijalo se od 12. do 20. listopada na uobičajenim gradskim lokacijama poput Kina Europa, Kina Tuškanac, Muzeja suvremene umjetnosti te drugih zanimljivih gradskih filmskih prostora.

Povijest Zagreb film festivala karakterizira ga kao filmski festival na kojem su se predstavljali i promovirali debitantski filmski naslovi i novi autori, a kasnije su mnogi od njih postali uspješni filmski redatelji poput Xaviera Dolana, Jeffa Nicholsa, Rade Judea i brojnih drugih, a nacionalni natjecateljski program Kockica svake je godine predstavljao brojna nova imena domaće filmske scena kojima se u budućnosti osmjehnula sreća. Među nacionalnim imenima u programu Kockica tako se od 2012. godine pojavljivalo i ime redateljice Hane Jušić koja je s filmom „Terarij” osvojila nagradu Zlatna Kolica, a ove godine premijerno je prikazala svoj debitantski dugometražni film „Ne gledaj mi u pijat” u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu. Podsjetimo, Hana Jušić nedavno je na prestižnom venecijanskom filmskom natjecanju Mostra u Veneciji osvojila nagradu FEDEORA za najbolji europski film.

Već neko vrijeme Zagreb film festival prati i nacionalne filmske koprodukcije s ostalim europskim i svjetskim zemljama, pa su se tako i ove godine u sklopu programa mogli pogledati, u natjecateljskom dijelu programa, zajednički filmski projekt Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske te gruzijski film „Kuća drugih”, aktualni kandidat za Oscara.

Posebna novost ove godine jest i nova nagrada – Zlatni bicikl, a dodjeljivat će se u konkurenciji popratnog programa Ponovno s nama. Program se odnosi na autore s novim uracima koji su se ranije natjecali na Zagreb film festivalu.

Program četrnaestog izdanja Zagreb film festivala obilovao će i drugim brojnim zanimljivim događanjima, autorima i njihovim filmskim ostvarenjima, a zabava i uživanje tijekom devet dana bila je poslastica za sve koji su pratili rad nekih novih filmskih nada.

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This