Arheološki muzej

shutterstock_169841855

Da kvalitetnog i raznolikog filmskog sadržaja u gradu Splitu ne nedostaje, dokaz je i festival posvećen dokumentarnom filmu i arheologiji, koji se 2010. godine po prvi puta održao u suradnji grada Splita i Muzeja arheoloških spomenika Split.

Već gotovo dva desetljeća slični filmski festivali održavaju se u zemljama diljem Europe, a grad Split ove godine po četvrti puta postaje dio filmske priče koja delikatno i s divljenjem pristupa temi arheoloških nalazišta, zaštiti spomenika te bilježenju arheoloških pothvata.

Ove godine, Međunarodni festival arheološkog filma u Splita održava se po četvrti put, a vrijeme događanja jest 3. i 4. studenog. Festival će se održati u Arheološkom muzeju Split.

Direktorica festivala, Lada Laura, naglašava ozbiljnost ovog filmskog događanja te ističe posebnost Međunarodnog festivala arheološkog filma u odnosu na druge festivale dokumentarnog filma s obzirom na posebnu dimenziju koju mu daje nacionalni arheološki muzej. Iako je na festival bilo prijavljeno znatno više filmova no što će se prikazati, Lada Laura naglašava da zbog kratkog perioda održavanja festivala nije bilo moguće uvrstiti sve naslove.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi zanimljive dokumentarne filmove temeljene na tematici arheoloških istraživanja. Festivalski program prikazat će 11 filmova koji će predstaviti dokumentarnu kinematografiju 7 zemalja. Uz Hrvatsku, svoje filmove prikazat će i zemlje Slovenija, Italija, Turska, Francuska, Njemačka i Španjolska.

Premijere 3 hrvatska filma

Među jedanaest filmova u sklopu programa prikazat će se tri hrvatska filma, a to će biti njihovo premijerno prikazivanje. Za razliku od hrvatskih filmova, ostalih osam već su prikazivani na stranim festivalima, a o kvaliteti našeg programa svjedoči i činjenica da su navedenih osam filmova strane kinematografije već osvojili 17 nagrađena na različitim festivalima.

Jedan od tri hrvatska filma na festivalu jest i film „Claustra” nastao u koprodukciji sa Slovenijom, a prikazuje istraživanje poznatog rimskog graditeljskog pothvata. Uz spomenuti film, u konkurenciji će se naći još dva hrvatska filma, a to su „Blago iz potonulog broda” te „Az, Branko Pridivkom Fučić”.

Četvrto izdanje Međunarodnog festivala arheološkog filma u Splitu u svom programu donosi i brojne zanimljivosti među kojima je i predstavljanje knjige Veljka Barbierija „Ja, Dioklo, Jupitrov sin” te projekcija filma „Barone” o šibenskoj tvrđavi.

U sklopu programa biti će predstavljena i izložba kustosa Ljube Gudelja.

Festivalski žiri činit će Daniel Rafaelić, Veljko Barbieri, Katja Marasović, Ljubomir Gudelj i Simon John Ryle, a dodijelit će se tri nagrade. Posebnost natjecateljskog dijela festivala jest i činjenica da će nagradu za najbolji film dodijeliti upravo splitska publika.

Ulazi na sve projekcije su besplatne, stoga prošetajte obalom do Arheološkog muzeja u i saznajte na koji način se ljube filmska umjetnost i arheološka istraživanja.

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This