ljepotica-i-zvijer

ScreenShot:https://www.youtube.com/watch?v=OvW_L8sTu5E

Malo tko nije čuo za jednu od najpoznatijih bajki o bezuvjetnoj ljubavi i unutrašnjoj ljepoti koju su doživjeti prelijepa djevojka Belle i začarani mladić pretvoren u Zvijer. Kod takvih djela, čija je radnja publici uglavnom poznata te postoje brojne adaptacije na spomenutu temu, uvijek je pomalo rizično primiti se posla i preuzeti odgovornost u kreiranju vlastite ideje o nečemu o čemu publika već podosta zna. Takav je slučaj i s poznatom i popularnom bajkom Jeanne-Marie Leprince de Beaumont, koju je proslavio Walt Disney u 30- im i 50. im godina, a kasnije i Walt Disney Pictures studio 1991. “Ljepotica i Zvijer“, no čini se da redatelju Billu Condonu to nije predstavljalo nikakav problem zbog čega se i odlučio unijeti malo svoje osobnosti u mnogo puta ispričanu i svima poznatu priču.

Radnja bajke “Ljepotica i zvijer” poprilično je poznata te bi je svatko u kratkim crtama mogao prepričati i bez podsjetnika. Nakon što zgođušnog mladića, zbog tašte naravi, čarobnica pretvori u Zvijer, na njega baci i strašno prokletstvo koje je pogodilo i sve prisutne goste dvorca. Jedini način da se Zvijer vrati u svoje prvobitno stanje, a gosti dvorca napuste oblike predmeta Sviječnjaka, Sata, Čembala i ostalih, jest bezuvjetna ljubav djevojke i vjera u unutrašnju ljepotu. Igrom slučaja, djevojka, po simboličnom imenu Belle, zaluta u začarani dvoraca, a priča se počinje zaplitati, dok sat do isteka prokletstva i vječne zarobljenosti začaranih sve brže otkucava.

Ljepotica i zvijer

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=e3Nl_TCQXuw

Redatelj Bill Condon pridržavao se originalne priče, ali je, logično, u ekranizaciju poznate bajke unio i dašak svoje osobnosti i time prikazao neko novo lice poznate bajke. Lik lijepe, ali okolini neobične i neshvaćene djevojke Belle igra Emma Watson, najpoznatija po liku čarobnice Hermione iz franšize o Harry Potteru. Svojim nenametljivim, ali opet besprijekornim izgledom, Watson je liku Belle ostavila i više no dovoljno prostora za razvijanje. S druge strane, Dan Stevens je dobio nešto drugačiji zadataka, u kojem je većinu filma igrao kao neljudska i ružna Zvijer. Ipak, Stevens, kojeg se sjećamo iz televizijske serije “Downton Abbey” svoju je ulogu uspješno odigrao na vrlo simpatičan način, unoseći dozu šarma u svoj lik i ostavljajući dovoljno prostora za suosjećanje gledatelja. Živo biće u liku Zvijeri, ogledni je stup cijele bajke, u čijem je utjelovljenju sazdana cijela ideja o humanosti i ljudskim vrednotama, koje se bajkovitom crno- bijelom karakterizacijom likova jasno stavljenu u kontekst sa stanovnicima sela Villeneuve, kojima svakako nedostaju temeljne ljudske vrijednosti.

Uz Watson i Stevensa u “Ljepotici i zvijeri” obožavatelje Ewana McGregora svakako će razveseliti činjenica da je slavni glumac, osim što je izvrsno odigrao ulogu Svijećnjaka, ponovno zapjevao i pustio glas kojeg nismo čuli od filma “Moulin Rouge”. Glavnog negativca, koji je u svakoj bajci neizostavan lik, u filmu “Ljepotica i zvijer” tumači Luke Evans, a riječ je o liku samodopadnog mladića Gaston, lijeptanu koji je sušta suprotnost Zvijeri, fizički, intelektualno i humano. Zanimljiv lik svakako je i Gastonov pratitelj, debeljuškasti Le Fou (Josh Gad) koji u Condonovoj verziji “Ljepotice i Zvijeri” niti malo ne skriva svoje simpatije prema Gastonu, što jasno aludira i na njegovu seksualnu orijentaciju.

Ljepotica i zvijer

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=axySrE0Kg6k

Posebnu ulogu u Condonovoj “Ljepotici i Zvijeri”, uz klasične crno- bijele likove i poznatu radnju, igra i glazba. Glazba u ovom slučaju nikako nije pozadinski faktor filma, već je njegov sastavni element koji vodi cijelu radnju i podiže je na razinu bajkovitog mjuzikla. Riječ je o već poznatim skladbama Alana Menkena, koje će se mnogima učiniti poznatima, a činjenica da su John Legend i Ariana Grande snimili verziju uvodne pjesme za film svakako će pridonijeti popularnosti glazbe u filmu.

Film Billa Condona “Ljepotica i Zvijer” zasigurno će biti iznimno gledan u kinima, budući da je riječ o temi koja će zanimati veliki dio publike, a svima koji ga se spremaju pogledati predlažemo i slušanje spomenute izvedbe koja će vas svakako bajkovito uvesti u već poznatu ljubavnu priču.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This