Boris Dežulović

Ivana Tolj

Boris Dežulović upisao se na listu onih koji su uspješno odabrali umjesto Đele Hadžiselimovića u splitskoj kinoteci Zlatna vrata.

Posljednji utorak mjeseca veljače, u kinoteci Zlatna vrata, rezervirao je pisac i novinar Boris Dežulović, održavši sat katehetskog vjeronauka za niže razrede Akademije znanosti i umjetnosti. Nije nikakva šala, posljednji utorak u kinoteci, ovaj je mjesec bio izrazito edukativnog karaktera, a film koji je odabrao Dežulović preporuča se svima, kako onima željnima inteligentnog humora, tako i onima “siromašnog duha, jer i njima nekad trebamo nešto dati”.

Već poznati program “Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića“u kinoteci Zlatna vrata, mnogi su mjesecima unaprijed uvrstili u svoj raspored, pa se svaki posljednji utorak u mjesecu u kinoteci traži sjedalica više. Nakon Predraga Lucića, Mladena Badovinca, Lane Barić i Ivice Ivaniševića, na red je stigao i poznati novinar i pisac Boris Dežulović. Nakon brojnih kultnih filmova koji su zabavljali i educirali publiku posljednjih mjeseci, poput vječno optimističnog “Grka Zorbe”, kultnog “Pulp Fictiona, potresne “Žene pod utjecajem” i urnebesnog “Krvnika” publika se već pomalo naviknula samo na najbolje, pa se i od Dežulovića očekivla britka, zabavna i hvalevrijedna projekcija. Upravo takav film odabrao je Boris Dežulović, održavši publici edukativno cjeloživotno predavanje, popraćeno nuspojavama glasnog smijeha. Dežulovićev odabir bio je, naravno, “Brianov život” Monthy Phytonovaca.

Brianov život

Ivana Tolj

Danas ćemo imati edukativnu projekciju, a ona zahtjeva predavanje. Kako sam u posljednji tren javio Tamari koji ću film odabrati, ona mi je objasnila da je kasno za traženje dozvole od distributera i da je jedini legalan način da ostvarimo projekciju taj da ju zavedemo kao edukativnu. To je ispala zgodna stvar, jer ni autor filma, ni ja kao prikazivač nikako drugačije zapravo taj film ne bismo okarakterizirali nego kao edukativni…, kratko je objasnio Dežulović u uvodnom dijelu svog predstavljanja filma.

He’s not the Messiah. He’s a very naughty boy!

…Danas, 40 godina kasnije, ovaj film još uvijek izaziva velike kontroverze. Zamišljen pod provokativnim naslovom “Isus Krist: Žudnja za slavom” film je kasnije ipak dobio naslov “Brianov život”. Bio je to posljednji zajednički projekt svih originalnih članova posade Monthy Phyton. Prijatelj pak režisera, koji je založio kuću i kojemu dugujemo zahvalnost za večerašnju projekciju bio je George Harrison.

And always look on the bright side of life!

Kad sam kćerki, koja studira sociologiju, rekao da će večeras u kinoteci biti edukativna projekcija jednog starog filma, kojeg bi obavezno trebala pogledati, odgovorila mi je kako nije sigurna hoće li stići jer priprema ispit iz psihologije i metodologije. E pa, upravo s područja sociologije, psihologije i metodologije, rekao samo joj, do završetka fakulteta i do kraja hrvatske katoličke džamahirije nećeš pogledati ništa edukativnije od ovog filma. Dobro došli, dakle, na Monthy Phytonovo predavanje iz katoličke sociologije s dobro znanom poukom našeg otkupitelja sa križa: “Life is piece od Shit, when you look at it.  Life’s a laugh and death’s a joke, it’s true, You’ll see it’s all a show, Keep ’em laughing as you go. Just remember that the last laugh is on you! And always look on the bright side of life.”, završio je Dežulović nasmijavši raspjevanu publiku i prepustivši ih grotesknom promišljanju o onome što znamo, i o onome što bismo trebali znali.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This