bostonski heroji

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=KJXqh2rDehg

Film “Bostonski heroji” (“Patriots Day”), redateljsko je djelo Petera Berga s Markom Wahlbergom u glavnoj ulozi, a temeljeno je na istinitom događaju koji je u travnju 2013. godine pogodio Boston.

Ovaj filma, zapravo je treća suradnja redatelja Berga i glumca Wahlberga te film “Bostonski heroji”, uz filmove “Pakao na horizontu” i “Jedini preživjeli” tvore neslužbenu trilogiju akcijskih filmova, koja je zatvorena istinitom pričom o nesretnom događaju koji je tijekom godišnjeg maratona zatekao stanovnike grada Bostona.

Film “Bostonski heroji” temeljen je na književnom predlošku “Boston Strong”, a prikazujuje teroristički čin kojeg su uzrokovala dvojica braće tijekom maratona, kao i  jedinstvo i ljudsku snagu, koji su uslijedili u lovu za osumnjičenima. Priča je to o ljudima koji su izgubili živote i dijelove tijela u ovom nesretnom događaju, ali i ljudskim vrlinama koje se pokazuju upravo u ovakvim situacijama. Neupitno je da film prenosi poruku o jedinstvu i borbi za pravdu, kao i činjenica da će mnogi na film gledati kao na američki produkt u potrebi za crno- bijelom karakterizacijom svijeta, no film “Bostonski heroji” zapravo je dirljiva priča u kojoj je redatelju Bergu pošlo za rukom da ostavi dovoljno prostora za predstavljanje i opravdavanje i jednoj i drugoj strani.

bostonski heroji

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=KJXqh2rDehg

Početni dio filma prikazuje situaciju u samom gradu nekoliko sati prije početka godišnjeg maratona, prikazujući pri tome situacije u kojim su se našli glavni akteri događaja. Jednu od glavnih uloga igra spomenuti Mark Wahlberg, u liku bostonskog policajca Tommya, koji je pri tome nezadovoljan jer je zadužen za osiguranje na samom maratonu. S druge strane pratimo ponašanje dvojice braće muslimanskog porijekla Dzhokhara Tsarnaeva (Alex Wolff) i  Tamerlana Tsarnaeva (Themo Melikidze) koji su i bili odgovorni za nesretni događaj u kojem su živote izgubile četiri osobe, a mnogi su ostali bez udova tijela. Nakon što dvojica braće aktiviraju bombe, u gradu se počinje javljati opća histerija koja će pokrenuti opsadno stanje i stvaranje kriznog stožera zaduženog za potragu za opasnim mladićima. U drugom dijelu filma, akcija dosta preuzima kontrolu, što je i specifično za suradnju Berga i Wahlberga, a u moru krvi,  pucnjave i borbe, redatelj Berg potrudio se svima dati dovoljno svijetla u prikazivanju svojih likova. 

Uz Marka Wahlberga, koji je izvrsno utjelovio lik bostonskog policajca Tommy Saundersa, u glumačkoj postavi priključili su mu se još neki veliki glumci poput John Goodmana, J. K. Simmonsa, Kevin Bacona, Vincent Curatola, Michelle Monaghan, Alex Wolffa i Themo Melikidza.

“Bostonski heroji” još su jedan uspješan filmski projekt redatelja Berga i glumca Wahlberga, doduše s ne tolikom dozom akcije, kao njihova prethodna dva zajednička filma, ali s jasno određenom žanrovskom odrednicom u kojoj je i radnji i likovima ostavljeno dovoljno prostora za predstavljanje. Iako je tema i pomalo nezahvalna, zbog svakodnevnih strašnih događanja diljem svijeta, Bergu je pošlo za rukom prenijeti sliku nesretnog događaju koji je zadesio Boston u travnju 2013. godine, a pri tome osvijetliti neke od pozitivnijih ljudskih vrlina u trenutcima kada je to najpotrebnije, ali i najteže. Dodatnu težinu filmu, Berg je postigao u posljednjem dijelu u kojem osobe, koje su istinski prisustvovale događaju na maratonu, prenose svoje doživljaje, unoseći pozitivu i optimizam u svoju, ali i tuđu svakodnevnicu.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This