Bafta

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=KYncxDEDN-Q&list=PLby-UMvsblGblRnjLJjZ9eLcOZzA7BI52

Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti, poznatija kao BAFTA, ove godine po sedamdeseti put dodijelit će prestižne nagrade filmovima, televiziji i interaktivnim medijima. 70. dodjela nagrada BAFTA-e održat će se 12. veljače 2017. godine u Odeon cinema na londonskom Leicester trgu.

Povodom još jednog svečanog filmskog događaja, u sklopu kojeg se nagrađuju najbolji među najboljima, izašla je i lista nominacija na čijem vrhu se još jednom našao proslavljeni film “La La Land” Damiena Chazellea.

“La La Land”, nakon rekordnih 7/7 osvojenih Zlatnih globusa, za nagradu BAFTA-e borit će se u nevjerojatnih 11 kategorija pa će se tako najnoviji film Damiena Chazellea natjecati u svim kategorijama, osim naravno u onima koje su posvećene isključivo britanskom filmu.

Glavni konkurenti filmu “La La Land” jesu triler “Nocturnal Animals” redatelja i modnog dizajnera Toma Forda te znanstveno- fantastični film “Arrival” kanadskog redatelja Denisa Villeneuevea, koji su nominirani u čak devet kategorija. Film “Manchester by the Sea” redatelja Kennetha Lonergana nominiran je šest kategorija.

Kako je BAFTA, prvenstveno nagrada  posvećena britanskoj kinematografiji i britanskom filmu, bitno je naglasiti i da su među britanskim konkurentima, u broju nominacija, najbolje prošli filmovi “I, Daniel Blake” Kena Loacha i “Fantastic Beasts and Where To Find Them”, koji su nominirani u pet kategorija.

Film “Moonlight”, kojeg je režirao Barry Jenkins, nominiran je u četiri kategorije, što je pomalo i iznenadilo s obzirom na nedavni uspjeh na dodjeli nagrada Zlatnog globusa, a pobjednik kategorije Zlatnog globusa za najbolji strani film “Elle” Paula Verhoevena, nažalost nije nominiran u niti jednoj kategoriji.

Osim film “La La Land” koji uvjerljivo drži sam filmski vrh prethodne godine, situacija favorita u različitim kategorijama pomalo se izmijenila u odnosu Zlatnog globusa i nagrada BAFTA-e. Predstoji nam sačekati i vidjeti, tko će se uz brojne nominacije, okititi i nagradama, što će biti odličan uvod u najsvečaniju filmsku večer u godini, dodjelu nagrade Oscar.

Cijelu listu nominiranih možete pronaći na ovom linku.

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This