htchcock

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=_wYtG7aQTHA

Cameo ulogu u svijetu filmske kulture najlakše je pojasniti kratkim pojavljivanjem poznate osobe u nekom filmu, ovom slučaju redatelja. Cameo uloge uglavnom se zbog kratkotrajnog pojavljivanja u filmu i ne potpisuju, ali imaju višestruku važnost za sam film. Dok u nekim filmovima one služe kao marketinški trik ili privlačenje pozornost, nekim redateljima, kao što je Alfred Hitchcock, one pridaju posebno zadovoljstvo. Da je riječ o vlastitom zadovoljstvu svjedoči čak 37 cameo uloga u svojim filmovima, među kojima i neke gdje se Alfreda jedva može uočiti. Donosimo vam pet cameo uloga Alfreda Hitchcocka.

  1. The Lady Vanishes (1938.)

The Lady Vanishes britanski je triler iz 1938. godine u režiji Alfreda Hitchcocka. Triler je nastao prema književnom predlošku Ethel Line White The Wheel Spins, a glavne uloge odigrali su Margaret Lockwood i Michael Redgrave. Hitchcock se u ovom filmu pojavljuje kao anonimac na stanici Victoria, ali u svom prepoznatljivom dugom crnom kaputu, držeći cigaretu i praveći neobičan pokret glavom. (1:32:31)

2. Stage Fright (1950.)

Trema je britanski kriminalistički film iz 1950. godine koji je režirao i producirao Hitchcock. Trema je postala kultni film, a tome su pridonijela i brojna poznata glumačka lica koja su utjelovila uloge – Jane Wyman, Marlene Dietrich, Michael Wilding i Richard Todd. Alfred Hitchcock u Tremi se pojavljuje kao slučajni prolaznik, a njegov prolazak ulicom ostao je zabilježen upečatljivim okretom za glumicom u usponu Eve Gill (Jane Wyman). (0:39:49)

3. Rear Window (1954.)

Prozor u dvorište kriminalistički je film redatelja Alfreda Hitchcocka, a filmska kritika nerijetko ga navodi kao najveći redateljski uspjeh Hitchcocka. U filmu se uz Grace Kelly i Jamesa Stewarta pojavljuje i sam redatelj u kratkoj cameo ulozi, pogledavajući na sat u pijanistovoj sobi. (0:26:12)

4. Dial M for Murder (1954.)

Nazovi M radi ubojstva američki je triler nastao kao adaptacija kazališnog komada Fredericka Knotta. Glavne uloge u filmu tumače Ray Milland i Grace Kelly, a zadovoljstvo pojavljivanja u filmu priuštio si je i redatelj Hitchcock. Radi se o cameo pojavljivanju koje je teško uočiti jer na fotografiji Alfred sjedi za stolom među brojnom publikom na svečanom skupu. (0:13:13)

5. The Birds (1963.)

Ptice su kultni horor film i vjerojatni jedan od prepoznatljivijih Hitchcockovih uradaka. Nastala se prema istinitim činjenicama iz književnog predloška Daphne du Maurier. U Pticama se Hitchcock pojavljuje u cameo ulozi kakva i priličili njegovim kratkotrajnim filmskim pojavljivanjima, u prolazu ulicom. U Pticama, vješto oko uočit će Alfreda kako izlazi iz trgovine za kućne ljubimce sa svoja dva bijela psića. (0:02:18)

 

 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This