captain fantastic

ScreeShot:https://www.youtube.com/watch?v=D1kH4OMIOMc

Raj na zemlji, utopija koju je stvorila osmeročlana obitelj, sklad bezuvjetne ljubavi, istine, prirodne ljepote i iskonske jednostavnosti, filozofija su filma “Captain Fantastic” koja nijednog gledatelja neće ostaviti ravnodušnim.

Ime Matt Ross, poznavateljima filmske umjetnosti uglavnom će zazvoniti kada se sjete njegovih uloga u brojnim televizijskim serijama ( “Silicijska dolina”, “Američka horor priča”, “Zakon brojeva”, “Oz”…) i filmovima poput “Avijatičara” i “Američkog psiha”, no ovoga puta, njegova uloga redateljske je prirode. Nakon što se Matt Ross, kao redatelj okušao u filmovima “28 Rooms Hotel” i dva kratkometražna uratka, njegove ime će zasigurno dobiti na težini njegovim najnovijim redateljskim podvigom u filmu “Captain Fantastic”.

Captain Fantastic

ScreeShot:https://www.youtube.com/watch?v=D1kH4OMIOMc

“Captain Fantastic” drugi je dugometražni redateljski uradak Matta Rossa, a film je to po kojem će šira publika zasigurno upamtiti njegovo ime. Film “Captain Fantastic” obiteljska je drama s humornim elementima, koja prati nesvakidašnji život obitelji Cash. S ocem Benom (Viggo Mortensen) na čelu, osmeročlana obitelj Cash odlučila se na odmak od “civiliziranog” života i stvorila svojevrsni raj na zemlji u  šumi Pacifičkog jugozapada. Otac Ben, sa svojih šestero djece, živi specifičnim i ideologijama neopterećenim stilom života u skladu s prirodom. Svakodnevnica im izgleda poprilično raspoređeno, a svakodnevni treninzi, lov na životinje, školska obuka i život u zajednici bez drugih ljudi, čini se izvrsno im godi. Jako brzo,po početku filmu, jasno je da u slici sretne obitelji nedostaje majka. Tragedija koja će uskoro pogoditi zanimljivu i osebujnu obitelj Cash, natjerat će ih na neke drugačije reakcije, neobične radnje i propitivanje o principima u koja tako strogo vjeruju.

captain fantastic

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=0PyecG4Tt2k

Viggo Mortensen ulogu oca obitelji Casha, zanimljivog Bena, odigrao je vrlo upečatljivo i iskreno. Zanimljivim monolozima, razgovorima sa svojom djecom i okolinom koja ga odbija, smanjenom mimikom skrivenom iza neuredne brade i unutrašnjim promišljanjima stvorio je lik s kojim publika lako suosjeća, trudi ga se razumjeti i htjela bi mu pomoći. Nominacija za nagradu Oscar u kategoriji za najboljeg glavnog glumca potvrdila je uspjeh glumca Mortensena, no njegova stvarna veličina leži upravo u promišljanjima i emocijama koje Ben Cash budi u gledatelju. Iako vrlo specifičan lik, Ben Cash, ostavio je dovoljno prostora svakom od svojih šestero djeco da se isprofiliraju i predstave u filmu. Malu prednost, u paleti razmišljanja, emocija i unutrašnjih borbi, ipak je dobio najstariji od djece, Bo (George MacKay), koji se nalazi na životnoj prekretnici.

captain fantastic

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=0PyecG4Tt2k

Film “Captain Fantastic” radnjom prati situaciju obitelji Cash koja se razvija nakon tragične situacije u kojoj se našla Leslie Cash, supruga i majka. Uvodnim dijelom filma, redatelj i scenarist na vrlo živopisan način upoznaje nas s antikapitalističkom filozofijom obitelji Cash, prostorom na kojem žive, prirodom s kojem su stopljeni te fizičkim treningom i obrazovnom stegom pod kojom ih vodi otac Ben. Nakon utopijskog uvoda, strašne vijesti i reakcije članova obitelji, Ross vas seli u “civilizirani” dio svijeta, Novi Meksiko, u kojem se treba održati ceremonija posljednjeg ispraćaja Leslie. Redatelju Mattu Rossu pošlo je za rukom prikazati crno- bijeli svijet, u kojem će poneki gledatelji vrlo jasno znati koju stranu podržavaju, dok će drugi, oni skloniji analizi radije promisliti u posljedicama i najboljim mogućim opcijama. Kojoj god strani pripadali, Ross vas neće ostaviti ni trenutka bez razmišljanja i susprezanja emocija, preslikavajući vam dva suprotna svijeta, sa svim svojim manama i vrlinama.

Uz izvrsnu režiju i scenarij, posebno priznanje treba dati i direktoru fotografije Stéphane Fontaineu i Alexu Somersu, osobi zaslužnoj za glazbu  koja je doživila veliko finale uz izvedbu pjesme “Sweet Child O’ mine”.

“Captain Fantastic” obiteljska je drama koja će u gledatelju izazvati lavinu reakcija, misli i povrh svega emocija. Film je to koji će vas natjerati na smijeh kroz suze, ali ne one groteskne, već one iskrene i smirujuće, nakon kojih promišljate o onom što imate, onom što vas okružuje i onom bez čega (ne)možete. “Captain Fantastic” svakako je film kojeg preporučamo, ali uz napomenu da je to film kojeg ćete morati gledati otvorena uma te film o kojem ćete i danima nakon razmišljati.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This