moj zivot kao tikvica

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=KirzIvu4AII

Zagreb film festival i Ured za informiranje Europskog parlamenta danas, 19. studenog, u zagrebačkom kinu Tuškanac organiziraju Dan Lux filma povodom filmskog natjecateljskog festivala Lux koji će se održati 23. studenog u Strasbourgu.

Desetu godinu za redom, 23. studenog, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu proglasit će se dobitnik prestižne filmske nagrade LUX. Osnovni cilj ovog festivala bio je promicanje europskog filma i prezentacija europske kinematografije, a uz bok tome infiltrirale su se i ideje o buđenju svijesti vezane uz političku i društvenu situaciju u Europi.

Pravo na LUX nagradu mogu ostvariti svi dugometražni dokumentarni, igrani i animirani filmovi zemalja Europske unije te Islanda, Norveške, Lihtenštajna ili Švicarske. Jedan od glavnih uvjeta koje film u konkurenciji mora ispuniti jest da promiče europske kulturološke vrijednosti te nameće pitanja vezana uz europski identitet.

U uži krug za glavnu nagradu ušlo je deset filmova, među kojima su odabrana tri finalista. Ove godine, sva tri filma finalista ušla su i u konkurenciju za prestižnu nagradu Oscar za filmove neengleskog govornog područja, a u okvirima Zagreb film festivala, sva tri filma večeras će se prikazati u zagrebačkom kinu Tuškanac. Riječ je o animiranom filmu „Moj život kao Tikvica” švicarskog redatelja Claudea Barrasa, njemačko-austrijskoj drami „Toni Erdmann” redateljice Maren Ade te prvijencu redateljice Leylae Bouzid „Kad otvorim oči“.

Sve o najavljenim filmovima i točnim terminima projekcija možete pogledati na sljedećem linku.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This