Dear white people

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=1LzggK5DRBA

Veljača je vrijeme maškara pa je nekako dozvoljeno da u to vrijeme, ako poželite biti nešto drugo, barem nakratko pomoću maske to i možete. No, vrijeme maškaranja i pretvaranja da ste netko drugi često zna izbjeći kontroli i iz potrebe da budete netko drugi postane onaj tko izruguje cijeli niz ljudskih vrijednosti.

Sličnom, ali puno produbljenijom tematikom bavi se i Netflixova serija “Dear White People” u režiji Justina Simiena, koji je 2014. snimio i film spomenutog naslova te iste tematske okosnice. “Dear White People” satirična je serija koja prati život studenata na američkom fakultetu Winchester University. Prvi pogled za Winchester University neće vam ukazati na ikakve posebne iznimke u tom akademskom krugu, no problem se krije kada skupina bijelaca, čija rasa prevladava na ovom sveučilištu, krene organizirati tulume na kojima se maskiraju u Afroamerikance. Cijela priča postaje zanimljiva u trenutku kada jedan mlada Afroamerikanka uloži veto na ideju o maskiranju u njen lik.

Netflix je upravo objavio i kratki teaser koji tek treba najaviti trailer za seriju, čije je objavljivanje najavljeno 28. travnja 2017. godine. Zanimljiva je činjenica, da je jedan kratki teaser od svega 34 sekunde uspio izazvati bujicu negativnih komentara i svojevrsnog pozivanja na bojkot cjelokupnog Netflixa. Kontroverzni teaser do te mjere uznemirio je jedan dio gledateljstva da je čak i Youtube kanal bio primoran izbrisati određeni dio komentara ispod samog videa.

Redatelj Justin Simien, za ETonline, izjavio je da ovom reakcijom “ugroženih i povrijeđenih” uviđa da je zbilja napravio serijal te se nada da će želja za buđenjem empatije među ljudima biti probuđena.

Zanimljiva je činjenica da je jedna pristojna Afroamerikanka, koja samo ne želi bio lajt motiv ruganja, postigla tako burne komentare tražeći nešto od pripadnika druge rase. Postavlja se pitanje, bi li taser izazvao toliko reakcije da su uloge bile drugačije podjeljene, no u svakom slučaju, serija “Dear White People” dobila je željenu promidžbu.

Predlažemo da sami pogledate teaser i sami prosudite tko je tu ugrožen.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This