La La Land

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=Kol76r3Oa78

Emma Stone i Ryan Gosling čini se postaju nerazdvojan glumački par na setu, a njihovo zajedničko pojavljivanje u filmu rezultira dobitnom kombinacijom. Nakon filmova “Crazy Stupd Love” (2011.) i “Gangster squad” (2013.), “La La Land” (2016.) njihov je najnoviji zajednički projekt, a po reakcijama publike i filmske kritike i najperspektivniji.

“La La Land” glazbena je romantična drama redatelja Damiena Chazellea.  Chazelle je u svijetu filma svoj intenzivnjii pečat ostavio Oscarom nagrađenim filmom “Whiplash” (2014.). Za časopis Hollywood Report Chazelle je izjavio da je scenarij za “La La Land” napisao ranije no za “Whiplash”, no zanimljivo je da su svi odbili “La La Land”. Sudbina je htjela da Chazelle ipak prije snimi “Whiplash” no ideja o ljubavi i snovima, koja je čini se temelj Chazelleovog stvaralaštva, nije mogla ostati samo na jednom filmu.

“La La Land” romantična je glazbena drama koja početnim kadrom zove na ples. Klasična gužva i nervoza na ulicama Los Angelesa mladim i perspektivnim vozačima i vozačicama učinila sa kao odlična pozornica za izvođenje pjesme o novoj nadi “Another Day of Sun“. Mjesto je to gdje se Mia (Emma Stone) i Sebastian (Ryan Gosling) prvi puta susreću, ali na pomalo nepristojan način. Mia je mlada i nadobudna glumica, koja preživljava radeći u lokalnom kafiću. Pomalo umorna od uzaludnih odlazaka na audicije, Mia razmišlja o samostalnom pisanju monodrame. Sebastian je jazz glazbenik kojem sviranje i glazba nužno trebaju kao hrana za duh, no čini se da to, u stvarnom svijetu, nije dovoljno. U želji za otvaranjem vlastitog jazz kluba, Sebastian je primoran raditi i svirati ono što ne želi, a frustracija svakog dana sve više jača i čini ga nezadovoljnijim.

La La Land

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=0pdqf4P9MB8

Mia i Sebastian neprestano se susreću i baš kao što to u jazz sastavu često biva, svaki instrument treba svoj prostor. Baš poput saksofona koji preuzima vođenje pjesme i trube koja se miješa i mijenja melodiju, Mia i Sebastian “vrište” posve drugačijim tonalitetima, ali ipak u konačnici, poput saksofona i trube, nalaze zajednički sklad stvarajući ugodi za sva čula.

Već u “Whiplashu” postalo je jasno koliko je glazba Damienu Chazelleu bitna u filmu. “La La Land” cijeli je glazba. Tamo gdje riječi ne mogu izreči dovoljno, događa se pjesma. No pjesma i njen tekst u “La La Land-u”, nisu tu isključivo zbog fabule i vođenja radnje, već savršeno funkcionira upravo u jedinstvu pokreta i glazbe koji prate taj tekst. Ples i ritam Chazelleu su jednako bitni, kao i sam tekst, zbog čega “La La Land” stvara zaraznu energiju i gledatelju dopušta na trenutak da zaboravi što je realno i povjeruje da se snovi ipak mogu ostvariti, kada to snažno želite.

Tokom filma, Chazelle vrlo jasno odaje počast zlatnom dobu Hollywooda, vrlo očito aludirajući na filmove poput “Rebel Without a Cause” (1955.) i infiltrirajući slavne glumce poput Ingrid Bergman, Jamesa Deana i Marilyn Monroe. Veličajući, na pomalo sramežljiv način, holivudske klasike, Chazelleovi likovi poprimaju karakter koji ni na trenutke gledatelju nije dosadan te Mia i Sebastian jasno podsjećaju na holivudske parove poput Freda i Ginger.

Emma Stone

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=76ULWmMfHcU

Emmi Stone, uloga ambiciozne glumice Mie možda je i najbolja do sada. Vedra Emma Miu je uspješno dočarala emocijom kroz riječi i pokret zbog čega je lako suosjećati s likom. Gosling, s druge strane, još jednom je pokazao da mu izvrsno pristaju društveno marginalni, ali vrlo karakterni likovi koje uspijeva utjeloviti s tako jednostavnom ekspresijom. Još jednom je dokazano, Stone i Gosling vrijedan su glumački par, koji se na setu odlično snalaze, a “La La Land” dao ima je prostora da se dokažu u još ponekoj umjetničkoj vještini.

Ryan Gosling

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=76ULWmMfHcU

Film “La La Land”, iako u početku neprepoznat, na ovogodišnjem izdanju nagrade Zlatni globus, koja će se održati za dva dana, zaradio je čak sedam nominacija, što ga ove godine čini glavnim favoritom. Za sada, film je osvojio je filmsku publiku i kritiku, a koliko će nagrada pečatirati njegov uspjeh predstoji vidjeti. Kako bilo, “La La Land” inspirativan je i poticajna  priča o ljubav i snovima koje treba slijediti unatoč svim suprotnim pokazateljima. Iako glazbom i ritmom nabijena, realna je to priča o umjetnosti i čistoj iskrenosti koja, u nekom formatu, ipak mora uspjeti.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This