Lion

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=-RNI9o06vqo&t=47s

Redatelj Garth Davis, u svom debitantskom dugometražnom igranom filmu “Lion” donosi emotivnu i dirljivu priču koja će i one najsnažnije potaknuti na razmišljanje o onom što imaju i što je zapravo potrebnu za iskonsku sreću.

Za film “Lion” s lakoćom se može konstatirati da je jedan on najboljih filmskih uradaka u 2016. godini zbog čega ni ne iznenađuje ukupno šest nominacija za nagradu Oscar. Iako visoki broj nominacija za Zlatni kipić mnogo puta i nije značio kvalitetu na svim poljima, film “Lion” svakako je zaslužio biti nagrađen, a tome je doprinijela iskrena emocija u izvedbi glavnih likova, dirljiva priča upotpunjena uvjerljivom scenografijom i prikladnom glazbom.

Lion

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=-RNI9o06vqo&t=47s

U Indiji svake godine bez traga nestane preko 80 000 djece, a takva je sudbina bila i malog dječaka Sarooa, protagonista filma “Lion” nastalog prema istinitom događaju, opisanom u biografskoj knjizi “A Long Way Home” Sarooa Brierleya. Film je kronološki podjeljen u dva dijela, prvi dio u kojem petogodišnji dječak Saroo igrom slučaja otputuje 1600 kilometara od kuće, i drugi dio filma kada već odrasli Saroo 25 godina kasnije pomoću Google Eartha odluči pronaći svoju obitelj.

Lion

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=-RNI9o06vqo&t=47s

Petogodišnjeg Sarooa utjelovio je Sunny Pawar kojem je tako iskreno i jednostavno pošlo za rukom prenijeti cijeli spektar emocije, od straha i bijesa do iskrenog osmijeha, koji je i u najtežim trenucima bio znak da nada uvijek postoji. Saroo i Guddu dva su brata koji žive zajedno sa samohranom majkom i mlađom sestrom. Starijeg brata Guddua utjelovio je Abhishek Bharate. Guddu svakodnevno pomaže majci prehraniti obitelj, a u tom poslu asistira mu i mlađi brat Saroo. Povezanost dva brata lajt motiv je koji se proteže cijelim filmom, a kojeg su ova dva dječaka prikazala iskrenim i jednostavnim bez obzira na životne okolnosti koje su njihova svakodnevnica. Njihovi životi krenu se komplicirati jedne večeri na željezničkoj postaji kada Saroo zaspe u jednom vlaku, a sudbine im se zauvijek raziđu.

Prvi dio filma, u kojem Sarooa tumači dječak Sunny Pawar zapanjujuća je ispovijest s ulica Calcutte o nevjerojatnim životnim situacijama koje djeca u Indiji svakodnevno prolaze. Prvi dio filma samim time dosta je snažniji i uvjerljiviji, a  gledatelju, koji suosjeća i stvara osjećaj zahvalnosti na lagodnom životu, ne dopušta niti da snažnije udahne dok emocija iz svakog trenutka sve više raste.

Lion

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=-RNI9o06vqo&t=47s

U drugom dijelu filma Saroo je stariji 25 godina, a njegov lik tumači Dev Patel kojeg smo gledali u “Milijunašu s ulice”. Drugi dio filma nešto je laganijeg tempa, a uz odraslog Sarooa izvrstan doprinos filmu donijela je i Nicole Kidman u ulozi Saroove nove majke. Nešto nedorađeniji lik je Saroov novi otac John (David Wenham), kao i Saroova djevojka Lucy (Ronney Mara). U novu australsku obitelj, uz Sarooa stigao je i dječak Mantosh (Divian Ladwa) koji nas podsjeća na lajt motiv bratske ljubavi, ali i donosi iskrenu viziju djeteta u potrazi za identitetom i bezuvjetne ljubavi koju jedna obitelj bez obzira na sve može pružiti u najpotrebnijim trenucima.

Film “Lion” redatelja Gartha Davisa iskrena je i emotivna priča temeljena na stvarnom događaju čijem su socijalnom motivu dodatno doprinijele i stvarne snimke i fotografije kojima film završava, a koje stvaraju priču same za sebe. Ako je suditi prema Akademijinoj privrženosti filmovima s intrigantnim životnim i socijalnim temama, filmu “Lion” smiješi se sreća, no bez obzira na nagrade i zlatni sjaj, ono što je sigurno jest da je “Lion” iskrena i dirljiva priča. Priča je to o životu i obiteljskoj ljubavi, želji za domom i emociji koja živi bez obzira na udaljenost i godine. Snažna je to priča, prikazana kroz još snažnije izvedbe glavnih glumaca koji gledatelje ostavljaju bez daha te uvjeravaju u emociju i bez  potrebnih riječi.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This