Ustav Republike Hrvatske

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=WTlgnsV0sec

18. izdanje  European Film Festivala održalo se u talijanskom Lecceu od 3. do 8. travnja, a hrvatski film “Ustav Republike Hrvatske nagrađen je u čak tri kategorije. Film “Ustav Republike Hrvatske” nagrađen je za najbolji scenarij i najboljeg glumca (Nebojša Glogovac) te mu je dodijeljena nagrada publike.

“Ustav Republike Hrvatske” film je čiji scenarij potpiruje redatelj Rajko Grlić s Antom Tomićem. Nagrada za najbolji scenarij obrazložena je riječima:

‘Prekrasan primjer kompleksne priče koja se poigrava različitim vrstama predrasuda. Teška tema koja postaje pristupačna kroz ironiju i svijetle tonove’.

Nagrada SNGCI Međunarodnog udruženja talijanskih filmskih novinara za najboljeg glumca/glumicu pripala je Nebojši Glogovcu. Glogovac je utjelovio lik koji otvoreno progovara o temi marginalizacije homoseksulanosti i nasilja nad manjinama. Time je film Rajka Grlića nastavio uspješan niz međunarodnih nastupa koji je započeo međunarodnom premijerom u Montrealu 2016. gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas.

“Ustav Republike Hrvatske” ljubavna je priča o mržnji, kojeg su zbog dobro razrađene tematike, ali i izvrsnog glumačkog segmenta Nebojše Glogovca, Ksenije Marinković i Dejana Aćimovića prepoznali mnogi europski i svjetski filmski festivali.

Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This