Isijavanje

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=5Cb3ik6zP2I

Svi strastveni ljubitelji horor filmova i filmografije slavnoga redatelja Stanleyja Kubrica lako bi prepoznali hodnike i sobe zastrašujućeg hotela Overlook koji je poslužio kao scenografija jednom od najpoznatijih hororaca ikada – „Isijavanju”.
Poznati horor u režiji Stanleya Kubrica „Isijavanje” (1980.) nastao je prema književnom predlošku Stephana Kinga, pa je odmah u startu bilo jasno da krvavih scena te bizarnih i upečatljivih likova neće nedostajati. Ipak, film „Isijavanje” stekao je veliku slavu te je pronašao svoju vjernu publiku koja čak i danas, trideset šest godina nakon snimanja filma, njeguje sve detalje vezane uz nastanak slavnog horora.

The Overlook Film festival

Upravo ta činjenica bila je razlog pokretanja The Overlook Film festivala koji će se održati u hotelu Timberline Lodge u Oregonu ili u duhu „Isijavanja” – u hotelu Overlook. Naime, vanjski i okolni dio spomenutog hotela poslužio je za snimanje nekih scena u planetarno poznatom filmu, dok su ipak scene interijera snimane u studiju. To je bilo dovoljno Michaelu Lermanu i Landonu Zakheimu da organiziraju četverodnevni filmski festival posvećen upravo „Isijavanju” i njegovoj publici.
Kako organizatori navode, riječ je o festivalu koji nudi program za istinske ljubitelje hororaca, a program će obuhvaćati eksperimentalna događanja te prikazivanje kultnih horor filmova, kao i onih nastalih u novije vrijeme. Vjerujemo da će festival sadržavati za svakoga ponešto te da će sve prisutne trnci redovito prolaziti, kako to i priliči gledanju ovih strašnih filmova.
Iako vjerujemo da fanovima Stanleyja Kubrica i njegovih filmskih djela ne treba dodatan motiv za dolazak na festival, bitno je napomenuti da se svoj dolazak potvrdili i velike filmske ličnosti poput glumca Elijaha Wooda, glumice Kristen Bell te brojnih drugih ličnosti iz svijeta filmske umjetnosti poput Trevora Grotha, Diane Williams te filmaša Stuarta Gordona i brojnih drugih.
Svakako zanimljiva ideja, moramo priznati, kako za one koji cijene klasične i stare horor filmove, kao i za sve one koji cijene filmsku umjetnost općenito  te na različite načine njeguju ljubav i divljenje prema kultnim ekraniziranim postignućima. Neka isijavanje započne.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This