tv night

shutterstock_526879627

Nedjeljna večer koja nagovještava posljednje trenutke opuštanja prije novog radnog tjedna, nepisano je rezervirana za udobnost doma i dobar filmski odabir. Ako kojim slučajem televizijski program zakaže, nerijetko tražimo filmsku inspiraciju kako među najsvježijim blockbusterima, tako i u nekim starijim klasicima koje uvijek i iznova možemo gledati. Filmska preporuka nikada nije na odmet, a mi vas podsjećamo na pet filmskih naslova koji su prema našem mišljenju svakako zaslužili ocjenu odličan, svaki u svome žanru.

  1. Mr. Nobody (2009.)

Nebrojne mogućnosti more dječaka na stanici dok je primoran donijeti odluku života i odlučiti se između suživota s majkom ili ocem. Starac Nemo (Jared Leto) u 2092. godini prisjeća se svoje prošlosti i paralelnim tijekovima radnje zbunjenog gledatelja upoznaje s dvjema verzijama svog života. Iako je redatelj filma Jaco Van Dormael nakon premijernog prikazivanja filma u Veneciji dobio podijeljene kritike za ovaj film, njegova specifičnost u radnji i načinu snimanja, kao i gluma Jareda Leta s vremenom su dobili svoju publiku, među kojom smo i mi, pa ako već niste, svakako predlažemo da pogledate.

2. Burn after reading  (2008.)

Crna komedija braće Coen istovremeno će vas nasmijati do suza neobičnim likovima, iznenaditi njihovim postupcima i zaintrigirati režijom i scenarijem. Spaliti nakon čitanja odvodi vas u srž nezavidne situacije dvojice zaposlenika teretane u čije ruke je došao kompromitirajući CD s tajnim CIA  podacima. John Malkovich, George Clooney, Frances McDormand, Brad Pitt i Tilda Swinton zasigurno će vas nasmijati i natjerati da provjerite što ste još propustili na listi filmskih uspješnica Coen dvojca.

3. Them (2006.)

Ljubiteljima horor žanra svakako predlažemo francusko-rumunjski film Davida Moreaua i Xaviera Paulda Them. Pomalo drugačiji od običnog horor filma s napadnim specijalnim efektima i enormnim količinama umjetne krvi, Them vas kvalitetnom pričom i zanimljivom radnjom upoznaje s običnim parom Lucasom i Clementinom čiji će se miran život promijeniti jedne večeri nakon što postanu meta skupine nasilnika.

4. The Usual Suspects (1995.)

Njemačko-američki noir kriminalistički triler u režiji Bryana Singera koji je 1995. osvojio nagradu Oscar u dvije kategorije, za najbolji scenarij i za najboljeg sporednog glumca (Kevin Spacey) te u kojem su glavne i nezaboravne uloga odigrali Stephen Baldwin, Gabriel Byrne, Benicio del Toro, Chazz Palminteri, Kevin Pollak, Pete Postlethwaite i Kevin Spacey ne treba posebno najavljivati, a ako ste kojim slučajem propustili nezaboravno privođenje osumnjičenih u San Pedru, svakako to što prije nadoknadite.

5. The Man from Earth (2007.)

Ako se nedjeljom navečer volite prepuštati beskonačnim razmišljanjima o prolaznosti života i mogućoj besmrtnosti, ova znanstveno-fantastična drama bez ikakvih specijalnih efekata i zapletene radnje natjerat će vas na razmišljanje i preispitivanje svega što poznajete kao sigurno i normalno, a čovjek sa Zemlje, koji tvrdi da je star 14 000 godina, ostavit će na svakog gledatelja dojam, bilo smiješan, bilo inspirativan.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This