oni samo dolaze i odlaze

HAVC

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu u svoj program uvrstio je dokumentarni film Oni samo dolaze i odlaze te igrane filmove U plavetnilo i manjinsku hrvatsku koprodukciju Dobro utrošeno poslijepodne. Ovogodišnje, šezdeset i treće izdanje festivala održat će se od 11. do 16. svibnja. 

Kratkometražni dokumentarni film Borisa PoljakaOni samo dolaze i odlaze, koji prati jutarnja događanja na legendarnoj splitskoj plaži Bačvice, prikazat će se u međunarodnom natjecateljskom programu.

U plavetnilo, kratkometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović, koji je svjetsku premijeru imao u programu Generation 14plus Berlinalea, u Oberhausenu je dio natjecateljskog programa za djecu i mlade. Debitantski uradak Antonete Alamat Kusijanović u Berlinu je primio posebno priznanje.

U programu za djecu i mlade naći će se i kratkometražni igrani film Dobro utrošeno poslijepodne koji je nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji. Redatelj je Martin Turk, a hrvatski koproducent je Studio Dim.

Organizatori smatraju da je kratkometražni film i dalje glavni izvor inovacija u filmskoj umjetnosti, eksprimentatorsko područje u kojem se izgrađuje budući vokabular filma. Danas je globalna raznovrsnost njegovih formi, tema i pristupa veća nego ikad – video ili film, kratki film ili esej, instalacije, diplomski filmovi ili umjetnički video radovi, instalacije, dokumentarni filmovi i svi zamislivi hibridi svega navedenog.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu dio je ovog živog filmskog područja već više od 60 godina. U tom razdoblju bio je katalizator promjena, pokazatelj suvremenog razvoja, forum za često žustre diskusije, otkrivač novih trendova i talenata i jedna od najvažnijih institucija kratkometražnog filma u svijetu. Ovu tvrdnju podupire činjenica da se na festival svake godine prijavi oko 7.000 filmova. Ovogodišnje izdanje prikazat će 499 filmova iz 58 zemalja, a na popratnim programima sudjelovat će više od 1.100 filmskih radnika.

Više o festivalu možete saznati na njegovim službenim internetskim stranicama.

Izvor: HAVC

Pin It on Pinterest

Shares
Share This