Clermont-Ferrand

HAVC

Danas počinje Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu, najveća manifestacija posvećena kratkom metru, čije se 39. izdanje održava od 3. do 11.veljače 2017. godine. U međunarodnom natjecateljskom programu bit će prikazan slovensko-hrvatski animirani film Noćna ptica Špele Čadež, dok će u sklopu industrijskog programa Euro Connection Veljko Popović predstaviti svoj novi projekt, animirani film Biciklisti.

Nastala u slovensko-hrvatskoj produkciji i inspirirana istinitim događajem, Noćna ptica je animirani film o pijanom jazavcu kojeg u gluho doba noći pronalazi policijska patrola. Autorica filma je renomirana slovenska animatorica Špela Čadež, a hrvatska koproducentica je Vanja Andrijević (Bonobostudio). Od premijernog prikazivanja u rujnu prošle godine, Noćna ptica selektirana je u programe 18 međunarodnih festivala, osvojila je šest priznanja, a svoju je američku premijeru imala na nedavno završenom Filmskom festivalu Sundance.

Na ovogodišnjem izdanju Euro Connectiona, industrijskog segmenta festivala namijenjenog poticanju i razvijanju projekata te umrežavanju filmskih profesionalaca, ove će se godine predstaviti 15 filmskih autora. Zahvaljujući suradnji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA, jedan od odabranih filmaša je splitski animator Veljko Popović. Popović će predstavit svoj novi projekt Biciklisti, kratkometražni animirani film inspiriran slikarstvom Vaska Lipovca.

Clermont-Ferrand prati i najveći sajam namijenjen kratkom metru, Marché du film court, koji posjećuju producenti, distributeri, festivalski programeri i kupci zainteresirani za kratkometražni film. To je ujedno i prostor na kojem se lako može dobiti uvid u najnovije nacionalne produkcije brojnih zemalja koje se predstavljaju u sklopu sajma. Sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kratkometražnoj produkciji moći će se dobiti na štandu Hrvatskog audiovizualnog centra. U sklopu promotivnih aktivnosti Centra izdana je i posebna publikacija What’s Cooking in Croatia? namijenjena promociji i plasmanu hrvatskog filma.

39. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu održat će se od 3. do 11. veljače 2017. godine. Festival se sastoji od tri natjecateljska programa (međunarodni, nacionalni i Lab), a svake godine nudi i bogat popratni program, od kojih ove godine valja istaknuti fokuse na kolumbijsku kinematografiju i pregled crnohumornog filma. Više informacija o festivalu potražite na službenoj stranici

Izvor: HAVC

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This