Incorportaed

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=jGdP8kCfBRg

Distopijska priča o ne tako dalekoj budućnosti naučit će vas samo jednu važnu stavku, a to je da bez obzira na globalne i nepovratne fizičke promjene, ljudski um i emociju teško ćemo prevariti.

„Incorporated“ je televizijska serija koja je pažnju šire publike okupirala prvotnim marketingom u obliku vijesti o najnovijem produktu mreže Skyfy te izvršnih producenata Bena Afflecka i Matta Damona. Afflecku i Damonu „Incorporated“ nije ni izbliza prvi zajednički producentski projekt, s obzirom da su već zajedno radili na televizijskim serijama „Project Greenlight“ i „The Runner“, pa vrijedi pogledati koliko su zajedničkim snagama uspjeli napredovati. Režiju serije „Incorporated“ potpisali su braća Španjolci Alex i David Pastor, koje poznajemo po angažmanu u serijama „Carriers“ i „Self/less“

Distopijski svijet ne tako daleke budućnosti poprilično je isklišejizirana tematika, budući da je naša sadašnjost višestruko puta bila distopijska budućnost naših talentiranih i domišljatih predaka umjetnika i kulturnjaka. Vođeni tom činjenicom, ideja o seriji čije su vrijeme i mjesto radnje smješteni u svijet distopijske budućnosti, doima se pomalo klimavom i nezanimljivom. Ipak, o ničemu se ne bi smjelo suditi na prvu, pa bi vas gledanje cijele sezone, s ciljem stvaranja kritičkog mišljenja lako moglo infiltrirati u svijet Bena Larsona, glavnog lika „Korporacije“.

Crno- bijeli svijet, u kojem vladaju ogromne korporacije, donosi očigledan i isključiv presijek naturalističko- futurističke vizije svijeta. Dok u crvenoj zoni, svijetu van granica, proživljavate flashbackove scena iz romana Emilea Zole, futuristička zelena zona, jasno bogatih i uspješnih, privremeno će vas umiriti i učiniti prividno sigurnima.

Incorporated

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=jGdP8kCfBRg

Ben Larson ( Sean Teale) glavni je protagonist serije “Incorporated“, stanovnik zelene zone, sretan obiteljski čovjek i zaposlenik jedne od najvećih korporacijskih tvrtki, Sige. Iako uredan i površinski posložen, lik Bena Larsona od prvih trenutaka otkriva da stvari ne funkcioniraju onako kako se doimaju, kao što se ni njegova prošlost ne uklapa u sadašnji život. Sean Teale, poprilično je nepoznat glumac široj publici. Njegovo prvo pojavljivanje na malom ekranu bilo je 2010. godine u seriji „Summer in Transylvania“ nakon čega ste ga mogli primijetiti u serijama „Mr Selfridge“ i „Reign“.

Benov život jako brzo gledatelju otkriva pozadinsku sjenu koja se polako, ali uporno nadvija nad njegovim životom, otkrivajući sliku njegove prošlosti. Retrospektivnim slijedom radnje, pomalo ćete otkrivati Benovu prošlost, ali i uspijeti zadržati fokus na radnji serije.

Kako bi radnja serije gledatelju bila zanimljivija, redatelji vas često premiještaju iz crvene zone, koja predstvalja Benovu prošlost, u zelenu sferu Benove sadašnjosti. Ben Larson srednje je rangirani zaposlenik snažne korporacijske tvrtke Spiga, na čijem čelu se nalazi njegova punica Elizabeth (Julia Ormond) te Julian (Dennis Haysbert). Likovi Elizabeth i Juliana utjelovljenje su pravednosti, stogoće i emocionalne graničnosti, no Juliji Ormond i Dennisu Haysbertu realizacija takovih karakterizacija samo donekle uspijeva poći za rukom. Benova želja za napretkom u strukturi svoje tvrtke pokazat će se višestruko motiviranom, a potaknut će i cijelu lavinu neugodnih događanja.

Incorporated

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=jGdP8kCfBRg

Benova „zelena“ žena Laura Larson ( Allison Miller) dobroćudna je liječnica koja pati od ozbiljnog psihičkog problema suočavanja s traumatiziranim događajem iz ne tako davne prošlosti. Lik Laure, najsvjetlija je točka serije, no zbog suosjećanja s njenom naivnom borbenošću, gledatelj je lako može početi sažalijevati. Uz lik Laure, najzemaljskiji, a opet najslojevitiji lik u seriji jest Jonathan Hendrick (Damon Herriman), Benova psihička i fizička konstanta u životu.

S  druge strane zida, glavni protagonsit serije Ben Larson odaziva se na ime Aaron i bori se za spas nikad prežaljene prve ljubavi Elene (Denyse Tontz). U borbi za spasom Elene, Benu/Aaronu će se pridružiti i problematični Elenin brat Theo (Eddie Ramos) kojem odlično pristaje utjelovljenje lika razbarušenih ljudskih spospobnosti.

U želji za spasom svoje prve ljubavi, lik Bena Larsona natjerat će vas na podvojene emocije jer iako će sve što bude radio nalaziti opravdanje u ljubavi, njegovi potezi imat će dalekosežne negativne odraze na životima njegovih bližnjih.

Osnovni problem televizijske serije „Incorporated“ jest veliki broj likova koji svojim karakterističnim ponašanjem žele preuzeti krupni plan i voditi scenu. Upravo taj veliki broj specifičnih likova, kao i retrospektivna putanja na relaciji prošlost-sadašnjost te konstantni prelasci zida, radnju će zagrijati, ali i na trenutke učiniti isforsiranom. Ako se svemu tome pridoda futuristička tehnologija, čije djelovanje na trenutke izgleda neuvjerljivo i nedovoljno dorađeno da bismo mu povjerovali, serija „Incorporated“ prelazi na razinu jednostavne popodnevne zabave koja je imala puno veće ambicije.

Ako se vratimo na uvodni dio recenzije, zaključit ćemo da igranje s distopijskim tematikama, u vremenima kad se malo što još može izmisliti, može biti vrlo riskantno, što se i pokazalo u seriji „Incorporated“. Nedovoljno utjerani strah od velikih i moćnih u pogled gledatelja, smanjena fascinacija futurističkim gadgetima te konfuzno isprepletanje brojnih likova i radnji doveli su do prosječnog projekta kojem to ne možemo zamjeriti. Ne možemo mu zamjeriti jer bez obzira na velike propuste, koji to nisu trebali biti, serija „Incorporeted“ i dalje prenosi bezvremensku poruku o ljubavi, obiteljskoj povezanosti i nemogućnosti kontroliranja emocije, niti uz svu tehnologiju svijeta.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This