cinema

shutterstock_513802834_Oxy_gen

Po završetku oskarovskih revija i mnogostrukih odlazaka u kino kako bismo se što bolje pripremili za nasvječaniju filmsku večer u godini, u mjesecu ožujku predlažemo opuštanje u art kinima diljem Hrvatske, koji obiluju bogatim izborom iz strane i domaće kinematografije, te filmovima nagrađenim na prestižnim europskim i svjetskim festivalima.

  1. Oslobođene Skoplja“, Kinoteka Zlatna vrata
Oslobođenje Skopja

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=0Q1WPaCA7AY

U splitskoj kinoteci Zlatna vrata ne popustite pogledati zajednički redateljski projekt glumca Rade Šerbedžije i njegovog sina Danila, “Oslobođenje Skoplja”. Radnja se odvija u 1941. godini u Skoplju, vremenu kada su grad napali Nijemci i saveznici Bugari, a pratimo jedanaestogodišnjeg dječaka Zorana koji svjedoći strašnim ratnim zločinima. Glavne uloge u filmu igraju: Rade Šerbedžija, Mikko Nouisiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska, David Todosovski, Nebojša Glogovac. Film je na programu u kinoteci Zlatna vrata od srijede 15. ožujka do 22. ožujka.

2. “Trampolin“, kino Karaman

Trampolin

HAVC

Film hrvatske redateljice Katarine Zrinke Matijević, “Trampolin”, upravo igra u kinima diljem zemlje, a možete ga pogledati i u splitskom kinu Karaman. “Trampolin” je obiteljska drama koja prati živote triju protagonistica, njihova isprepletanja i utjecaje jedne na drugu. Glavne uloge u filmu igraju: Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov, Marija Tadić i Lana Barić. Film se u kinu Karaman može pogledati u utorak 14. ožujka i srijedu 15. ožujka.

3. “Ja, Daniel Blake”, Art kino Croatia

daniel-blake

Discovery film

U riječkom Art kinu Croatia predlažemo da pogledate britansku dramu “I, Daniel Blake”, redatelja Kena Loacha, koji je za ovaj film u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom. Film prati središnji lik Daniela, kojeg život, a ni država, u srednjovjovječnoj dobi ne maze, a utjehu u borbi za preživljavanjem nalazi kod  samohrane majke Katie i njezine dvoje djece, Daisy i Dylan. Glavne uloge u filmu igraju Dave Johns, Hayley Squires i Sharon Percy. Film se u Art kinu Croatia može pogledati danas 12. ožujka u 18 sati, te u još pet termina koje možete pronaći na ovoj poveznici.

4. “Moj život kao Tikvica“, kino Europa

moj zivot kao tikvica

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=KirzIvu4AII

U zagrebačkom kinu Europa, na programu će se naći i nešto za one najmlađe, a riječ je o nagrađivanom animiranom filmu “Moj život kao Tikvica” redatelja Claudea Barrasa. Radnja ovog švicarsko- francuskog filma prati životnu dramu malenog dječaka Tikvice koji, nakon što mu umre mama, ostaje sam na svijetu. “Moj život kao Tikvica” u kinu Europa možete pogledati danas, 12. ožujka, u 17:30 sati, u četvrtak 16. ožujka te petak 17. ožujka. Film je na francuskom jeziku, ali ima hrvatske titlove.

5. “Ispod sunca“, kino Tuškanac

Ispod sunca

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=4k1rse2I5Hs

U kinu Tuškanac svakako ne propustite kontroverzni film ruskog redatelja Vitalija Manksog “Ispod sunca”, koji  razotkriva propagandne modele stvaranja sjevernokorejskog nacionalnog filmskog narativa. Film je na programu kinu Tuškanac u četvrtak 16. ožujka, 23. ožujka te 20. travnja.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This