a-dogs-purpose

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=1jLOOCADTGs

Koji je smisao života? Jesmo li ovdje svi s razlogom? Ima li sve ovo smisla? I zašto je hrana toliko ukusnija kada je iz smeća? 

Bilo da ste vlasnik psa, ili su oni tek prolazni dio vaše svakodnevnice, sigurno ste se ponekad zapitali što taj čupavi “čovjekov najbolji prijatelj” prevrće u svojoj glavi te koliko su te misli sinkronizirane s pokretom njegova repa. Isto pitanje postavio si je i autor W. Bruce Cameron, prema čijem je istoimenom književnom predlošku redatelj Lasse Hallström snimio film “Dog’s Purpose” (Smisao života jednog psa).

dogs purpose

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=1jLOOCADTGs

“Smisao života jednog psa” obiteljska je drama s podosta komičnih elemenata, koja bi svojom tematikom lako mogla nositi i kontroverzni predznak. Priča je to o psiću Baileyu i njegovom vlasniku, ali i o kompletnom životnom krugu, kojeg je psić kroz razne reinkarnacije prošao kako bi se vratio svom prvom vlasniku, Ethanu i izvršio smisao svog postojanja.

Film “Smisao života jednog psa” priča je iz perspektive psa Baileya, koji se velik dio filma odaziva i na druga imena (Ellie, Buddy, Tino), te podosta daje uvid u to kako psi doživljavaju ljude i ljudske postupke. Jasno, nitko slijepo ne vjeruje da su stvari zbilja posložene onako kako ih u filmu “Smisao života jednog psa” možete gledati kroz Bailyeve oči, no, na trenutke, cijeli smisao života čini se puno jednostavniji ako se ipak prepustite takvom toku misli.

dog s purpose ellie

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=1jLOOCADTGs

Iako je pas Bailey težište filma “Smisao života jednog psa”, njegovo postojanje ima smisla isključivo u odnosu s njegovim vlasnicima. Priča tako započinje s dječakom Ethanom (Bryce Gheisar), koji je svom najboljem prijatelju, crvenom retrieveru, nadjenuo ime Bailey te ga naučio mnoštvu trikova. Bailey je bio bitan dio Ethanovog odrastanja, a u trenutku kada je Ethan odrastao i kompletno shvatio okrutnost života i Baileyevom životu došao je kraj. Emotivni trenutak Baileyeva odlaska i rastanak s nešto starijim Ethanom (K.J. Apa) malo koga ne bi emotivno dotaknuo, no u slučaju filma “Smisao života jednog psa” priča tu ne završava već kreće iz početka, samo u nekom novom obliku.

My purpose, my whole life, had been to love him and be with him, to make him happy

Bailey se budi kao njemački ovčar Ellie, koji je ujedno i policijski pas tragač policajca Carlosa (John Ortiz), a kasnije i kao kratkonogi Tino vlasnice Maye (Kirby Howell-Baptiste). Poveznica sva tri vlasnika jest ideja o potrebi čovjeka da ne bude sam, a ovom psiću, bilo da se zvao Bailey, Ellie ili Tino, vrlo je jednostavno pošlo za rukom da ispuni svoj smisao postojanja.

Konačni krug zatvara se nakon mnogo godina, kada je Ethan već stariji muškarac (Dennis Quaid), a potreba za društvom čini se teža nego ikada. U tijelu psa Buddyja, Bailey se vraća, a Ethan jak brzo shvaća da je taj pas ipak po nečemu poseban.

dogs purpose

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=1jLOOCADTGs

“Smisao života jednog psa” jedan je od onih filmova koji će apsolutno svoju slavu doživjeti sudeći prema reakciji publike, koja će u ovom slučaju biti isključiva, u pozitivnom ili negativnom smjeru. Bilo da će vam se ideja o reinkarnaciji psa učiniti simpatičnom ili uvredljivom, ako pogledate malo šire, shvatit ćete ideju zbog koje su  i knjiga i film nastali, a to je ona o pravom smislu života.

Just be here now. Be, here now. That’s a dog’s purpose.”

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This