koliba

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=CL0yUbSS5Eg&t=65s

Na temelju istoimenog književnog predloška autora William P. Younga, s kino distribucijom upravo je krenula i ekranizacija pod nazivom “Koliba”. Riječ je o drami s elementima fantastike, koja vas vodi na neobično i nimalo jednostavno duhovno putovanje popločano teškim odlukama i kušnjama. Režiju filma potpisuje Stuart Hazeldine.

Glavni lik u filmu, obiteljski čovjek Mack Phillips (Sam Worthington) , zajedno sa svojom ženom i dvoje djece u adolescentskoj dobi, doživi strašnu sudbinu, nakon što serijski ubojica otme i ubije njegovu najmlađu kćer Missy (Amélie Eve).

koliba

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=CL0yUbSS5Eg&t=65s

Teško se noseći sa strašnim događajem, za koji se na neki način i okrivljuje, Mack se počinje duhovno i mentalno gubiti, zatvara se u sebe i ne dozvoljava nikome, pa ni svojoj supruzi, da mu pomogne. Jednog dana, u njegov poštanski sandučić stiže poruka. Poziv u kolibu, u kojoj se i dogodio strašan zločin, potpisao je Papa, ili kako njegova žena zove Boga. Nakon prvotne sumnje, Mack se ipak, s osvetničkom željom, odluči zaputiti u kolibu, no ono što će tamo doživjeti nije niti malo nalik na klasično razrješavanje psihičkih, duhovnih i emocionalnih boli.

Na svom vikendu u kolibi, Mack susreće tri osobe, zapravo tri personifikacije boga: afroamerikanku Papu (Octavia Spencer), bliskoističnog tesara Isusa (Avraham Aviv Alush) i azijatkinju Duha Svetog (Sumire Matsubara). Ono što slijedi nikako nije crno-bijeli prikaz Mackovog osobnog iskustva, kao ni globalne patnje i sreće, već duhovno putovanje prepuno mudrih misli u koje će svaki gledatelj jednako lako moći upoviti.

koliba

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=CL0yUbSS5Eg&t=65s

Razlog jednostavnosti središnjeg dijela filma svakako su tri lika koja personificiraju Boga. Uz simpatične Alusha i Matsubaru, glavninu posla ipak je odradila Octavia Spencer, kojoj je ovo, uz ulogu u filmu “Hidden Figures” još jedna odlična uloga u filmskom rezimeu. Svojom smirenošću i prirodnom toplinom, Spencer je pošlo za rukom stvoriti roditeljski lik, koji iako ima odgovor na svako pitanje, ne daje ga tako olako. Mackov susret s Papom, iskreno i nije u početku krenu teći kao med i mlijeko, no nagrada koju je dobio za svoj trud čini se neprocjenjivom.

Uz Oskarovku Octaviu Spencer i Sama Worthingtona, u filmu “Koliba” likove utjelovljuju i Radha Mitchell, kao majka, te Megan Charpentier i Gage Munroe kao Mackova djeca.

Film “Koliba” iako obiluje nadanaravno lijepom i smirujućom scenografijom, u koju se izvrsno uklapaju i poruke mudrosti i opuštajuća glazba, na trenutke se vrti u krug što radnju pomalo usporava i čini dosadnjikavom. Ipak, konačni ishod nudi mnogo više od dosadnjikave, već ispričane priče, budući da je putovanje Macka Phillipsa nešto u čemu bi se mnogi, barem na trenutke mogli prepoznati, a prostora za razmišljanje ostaje i na pretek.

koliba

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=CL0yUbSS5Eg&t=65s

Jedina konkretna zamjerka u radnji filma jest sam pripovjedač. Naime, događaje iz Mackova života, kao i nevjerojatan vikend s Papom, pripovijeda Mackov susjed Willie (Tim McGraw), koji teško da može dati autentičan prikaz svega što je Mack proživio, a samim time se gubi vjerodostojnost između protagonista i gledatelja.

Kako god, uz sve ostale pohvalne stvari koje nudi “Koliba” Stuarta Hazeldinea, gledanje filma, s ili bez prethodnog čitanja romana, garantira vam neobično duhovno putovanje i cijeli niz mudrih poruka.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This