A Woman Under The Influence

Ivana Tolj

Kinoteka Zlatna vrata i ovaj mjesec u svom programu “Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića” ugostila je jednu zanimljivu osobu iz svijeta umjetnosti koja je svojim filmskim odabirom razveselila prepuno gledalište. Posljednji utorak mjeseca prosinca, čast da odabire umjesto Đele, pripala je simpatičnoj i iskrenoj, kazališnoj i filmskoj glumici, Lani Barić. Kao i prethodnog mjeseca, kinoteka Zlatna vrata uspjela je naslov filma zadržati u tajnosti, te također omogućiti svojoj vjernoj publici uživanje u filmu koji se nerijetko može vidjeti u standardnim kino i televizijskim programima.

Nakon “Grka Zorbe” Predraga Lucića, i “Pulp Fictiona” Mladena Badovinca, Lana Barić splitsku publiku iznenadila je filmom američke nezavisne produkcije koji je svojedobno, 1974. godine, izazvao podijeljene komentare filmske kritike, a zanimljive reakcije izaziva čak i danas. Riječ je o filmu Johna Cassavestesa “Žena pod utjecajem”, potresnoj drami o kućanici koja polagano, ali intenzivno gubi kontrolu pod utjecajem svoje okoline.

Lana Barić

Ivana Tolj

Kada mi je Tamara javila da je došao red da i ja odaberem film za program “Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića” shvatila sam to pomalo i kao medvjeđu uslugu s obzirom da kada ti je nebo granica lako se izgubiš. Upravo zbog toga, odlučila sam baš taj dan odabrati svoj film. Kada sam počela razmišljati, svi filmovi koji su mi pali na pamet u svom naslovu sadržavali su žensko ime. To su bili: “Frances Ha” od Noaha Baumbacha, “Margot at The Wedding” također od Baumbacha, “Rachel Getting Married” Jonathana Demme i u konačnici “Alice Doesn’s Live Here Aniymore” Martina Scorsesea. To su sve odlični filmovi, pa ako budete u prilici svakako ih pogledajte. Onda sam se sjetila da je Ellen Burstyn dobila Oscara iste godine kada je promaknuo fantastičnoj Geni Rowlands za ulogu Mabel Longhetti u filmu “A Woman Under The Influnece” (1974.) To je jedan od mojih najdražih filmova, a pogledala sam ga prvi put na porodiljnom, što nikako nije bio dobar period za ovakvu tematiku. –riječi su Lane Barić koja je gledatelje kratko uvela u program i projekciju filma “Žena pod utjecajem”.

“Žena pod utjecajem” prvestveno je zamišljena kao dramsko djelo za izvođenje na pozornici, no zbog intenziteta ulogu koju je Gena Rowlands trebala iznijeti, i radi očuvanja njenog osobnog mentalnog zdravlja, Cassavetes se ipak odlučio da priča o Mabel Longhetti bude snimljena u formatu dugometražnog igranog filma. Sam Cassavetes, kao i cijela filmska ekipa naišli su na brojne probleme u realizaciji filma, budući da ih nitko nije htio financirati, no nakon što su hodajući po rubu ipak uspješno dovršili svoj projekt, “Žena pod utjecajem” postala je jedan od prvih nezavisno distribuiranih filmova koji je postigao financijski uspjeh. Još jedna zanimljivost svakako je i utjecaj slavnog Martina Scorsesea koji je prepoznao snagu i težinu Cessavetesove “Žene” te je odbio festivalu ustupiti svoje filmove, ako u svoj program ne uvrste upravo ovaj film. “Žena pod utjecajem” prepoznata je u svoje vrijeme, a njena tematika i danas je široko primjenjiva, zbog čega ne iznenađuje da su i John Cassavetes i Gena Rowlands 1974. godine bili nominirani za nagradu Oscar.

“Žena pod utjecajem” govori o ženi koja je pokušala ispuniti sve društvene norme, u suštini želeći da bude najbolja majka, najbolja domaćica i najbolja kći. Sve su to neki zadaci koje svakodnevno i sami sebi zadajemo te koje nam društvo u principu i samo nameće. Meni je jako drago da će ovaj film biti prikazan u mom rodnom Splitu koji je jako surov prema ženama, generalno kao što su i sami Splićani najsuroviji prema svojim suprugama i djevojkama. Kroz filma Johna Cassavetesa pratimo priču vrlo vrlo dokumentarno i nevjerojatno igrano  o ženi koja upravo zbog svih tih uloga počinje doživljavati svoj osobni raspad. Film i gluma Gene Rowlands, koja je ujedno i supruga Johna Cassavetesa, su tolike autentični i toliko sjajno odigrani da mi je čast što ćete to večeras vidjeti. -zaključila je Lana i prepustila brojnu publiku da uživaju u posebnosti programa koju nudi kinoteka Zlatna vrata.

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This