little fugitive

Ivana Tolj

Povodom programa “Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića”, koji se od listopada prošle godine održava u splitskoj kinoteci Zlatna vrata, ovog mjeseca posebni gost bio je poznati “lovac” i kvizoman Dean Kotiga. Kao i do sada, naziv filma kojeg je gost odabrao, držao se u tajnosti sve do same projekcije, a  svojim izborom Kotiga se upisao na listu uspješnih odabira, s ostatkom ekipa koja mu je prethodila. O dobrom odabiru, kao i velikom  interesu za program kinoteke svjedočilo je prepuno gledalište i glasni pljesak kojim je nagrađen Deanov izbor i izvrstan filmski ugođaj. Dean Kotiga odabrao je film iz 1953. godine, “Little Fugitive” čiju režiju su potpisali Ray Ashley i Morris Engel.

dean kotiga

Ivana Tolj

Kratkim uvodom, Dean Kotiga pozdravio je sve prisutne i pojasnio zašto se odlučio baš za ovaj film. Iako je u Deanovom izboru za večerašnju projekciju bilo pet filmova, konačan odabir ipak je pao na film “Little Fugitive”.

Film koji sam odabrao jest “Little Fugitive”. Američki, iz 1953. godine, niskobudžetni, crno- bijeli. Pitate se zašto? Prvo, zato jer mislim da se radi o dobrom filmu, a to ćete i sami prosuditi, a drugo, zato što mislim da se radi o prilično nepoznatom filmu. To je činjenica jer znam mnoštvo ljudi koji se bave filmom, a nikada nisu čuli za njega. Treće je, zato jer sam osobno vezan uz njega, a ta priča je povezano s mojim otkrićem ovog filma. Prije nekih sedam godina, otputovao sam u Pariz, grad koji vrvi kinotekama i starim filmovima. Jedna od tih kinoteka, jest i čuvena La Filmothèque, u Latinskoj četvrti. Taj tjedan je bio ciklus Douglasa Sirka, meni jako dragog redatelja. Njegove filmove, koje sam već gledao, prikazivali su u 16 i 20 sati, a između tih filmova, u 18 sati puštao se film za kojeg nikad nisam čuo. Radilo se o filmu “Liitle Fugitive”. Od prve sekunde, shvatio sam da film ima strahovitu vrijednost u sebi. 

“Little Fugitive” (1953.) film je redatelja Ray Ashleya i Morrisa Engela, a prati dvojicu braće i njihove dogodovštine tijekom vikenda kada ih mama, stjecajem okolnosti, ostavi same kod kuće. Glavne likove, braću Lennya i Joyea, u filmu su utjelovili Richard Brewster i Richie Andrusco. Film je 1954. godine bio nominiran za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji scenarij.

Film “Little Fugitive”, iako relativno nepoznat široj publici, poslužio je uvelike kasnijem razvoju kinematografije, i onome što poznajemo kao francuski novi val 60- ih, ali i filmske američke uratke 70- ih godina. U nekom smislu, Coppola i Scorsese duguju filmu “Liitle Fugitive”. – zaključio je Kotiga i prepusti gledatelj da uživaju i sami procijene njegov odabir.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This