Manchester by the sea

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=gsVoD0pTge0

Svakome tko iole u posljednje vrijeme prati filmsku kulturu i nominacije za najprestižniju filmsku nagradu- Oscar, sigurno nije promakla i vijest o jednom od najiščekivanijih filmova godine, a riječ je o filmu Kennetha Lonergana, “Manchester by the Sea“. Riječ je o filmu koji je u medijima, ali i kroz najave prezentiran kao iznimno potresna i emotivna drama, što ovaj film zapravo i jest, no njegova veličina leži upravo u neobičnom i nimalo isklišejiziranom stilu kojim je snimljen i interpretiran.

Kennetha Lonergana velika većina filmoljubaca uglavnom pamti kao redatelja filma “Bande New Yorka” i “Analiziraj ono” no treći redateljski podvig Lonergana donosi nam tragičnu priču na kakve možete naići u različitim medijskim oblicima i formama, no ovoga puta interpretiranu na doista poseban način.

Manchester by the sea

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=gsVoD0pTge0

“Manchester by the Sea” drama je u 137 minuta, koja iznimno sporim tempom pripovijeda o dobrim i lošim stranama života, cijelom spektru emocija, zajedništvu, borbi, konstantnim padovima, ali i vjeri u bolje sutra. Radnja filma prati lik Leea Chandlera (Casey Affleck) , mrzovoljnog i introvertiranog domara u Bostonu. Lee s ljudima komunicira vrlo rezervirano, nerijetko bezobrazno, lako ulazi u konflikte, a svojim snuždenim držanjem i rezerviranom mimikom odaje dojam osobe koja iz nekog nepoznatog razloga nosi izniman teret. Lee jednog dana prima poziv o svome bratu Joeu (Kyle Chandler), koji je završio u bolnicu zbog zastoja srca. Dok je Lee stigao u bolnicu u rodni Manchester na obali Massachussettsa, Joe umire, a Leeju oporučno ostavlja skrb nad svojim 16-godišnjim sinom Patrickom (Lucas Hedges).

Manchester by the sea

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=gsVoD0pTge0

Iako okvirne crte scenarija ne odaju nikakav već neviđen zaplet ili situaciju u kojoj se nalazi glavni protagonist, Kennethu Lonerganu, koji uz režiju potpisuje i scenarij za film, apsolutno je pošlo za rukom da stvori dramu koja će vas natjerati na ponovno gledanje i višednevno razmišljanje o samom filmu. Lee Chandler u uvodnom dijelu filma gledatelju ni ne dozvoljava dovoljno prostora da stvore neko mišljenje o njemu, zahvaljujući njegovoj rezerviranost i mrgudnom stanju. Jako brzo, po dolasku u Manchester, Leejevi demoni iz prošlosti počinju navirati, a nelinearna radnja, koja je izvrsno uklopljena u crno- bijelu tematizaciju filma, kristalizira Leejev lik. U svega pet minuta, pred gledatelja su servirana dva posve različita utjelovljenja jednog lika, veselog i druželjubivog supruga i oca troje djece iz prošlosti, te introverta lišenog ikakve reakcije u sadašnjosti. Pet minuta bit će dovoljno gledatelju da promijeni mišljenje o liku Leea Chandlera, doživi ga pa čak i počne suosjećati s njim. Mnogi Caseyu Afflecku već predviđaju Zlatni kipić u kategoriji za najboljeg glumca, što ne bi bio nikakav šok, s obzirom da mu je s tako malo mimike, gestikulacije i govora pošlo za rukom da od negativnog lika stvori osobu vrijednu suosjećanja i razumijevanja. Uz Afflecka, jako dobar je i Lucas Hedges, nećak prepušten na brigu traumatiziranom stricu, koji je i sam već za rana vidio loše strane života, naučio se odvajati od voljenih i prihvatiti svaki dan u najboljem izdanju kojem može.

Manchester by the sea

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=gsVoD0pTge0

Za najbolju sporednu glumicu nominirana je Michelle Williams, koje će se mnogi sjetiti iz tinejđerske serije “Dawson’s Creek”. Michelle se u filmu pojavljuje u svega nekoliko scena, no i kratko pojavljivanje donijelo joj je nominaciju za Zlatni kipić u kategoriji najbolje sporedne glumice, što samo po sebi dovoljno govori o količini emocije koju je uspjela iznijeti u svom liku u tako kratko vremena i prostora.

Kenneth Lonergan u filmu “Manchester by the Sea” uspio je na usporen i slojevit način prikazati dva svijeta, dvije priče i cijelo more emocija. Odličnom montažom film vas prebacuje iz prošlosti u sadašnjost, jako brzo traži posve suprotne emocije od vas, šokira vas i smiruje. Film je to iznimno potresne tematike, koji vas na trenutke nasmijava, opušta te onda opet u sljedećem trenutku vraća u realnost i uči onome što je zapravo život.

“Manchester by the Sea” svakako je film koji će na svako emotivno biće ostaviti utisak. Film je to koji ćete možda morati pogledati i dva puta, ali ne zbog razumijevanja radnje, već zbog poimanja emocije, kojom priča obiluje na više razina i koje zahtijevaju podrobniju interpretaciju i doživljavanje. Film je nominiran u čak šest kategorija, za najbolji film, najbolju režiju i scenarij te za najboljeg glavnog glumca (Casey Affleck) i najbolje sporedne glumce (Michelle Williams i Lucas Hedges) zbog čega ne sumnjamo da će se o moru tuge pokraj Manchestera, prikazanom na tako zanimljiv i višeslojan način, još dugo govoriti, i još dugo ga osjećati.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This