Moj život bez zraka

HAVC

Dugometražni dokumentarni film Moj život bez zraka, redateljice Bojane Burnać, uvršten je u glavni natjecateljski program ‘Međunarodni spektar’ (International Spectrum) Kanadskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Torontu Hot Docs. Filmu će prikazivanje na festivalu ujedno biti i svjetska premijera, a prva projekcija zakazana je za 30. travnja. 

Moj život bez zraka prvi je hrvatski dokumentarni film kojem je uspjelo ući u glavnu konkurenciju ovog najvećeg i najvažnijeg festivala dokumentarnog filma u Sjevernoj Americi, gdje filmove u prosjeku godišnje pogleda oko 200.000 ljudi.

Moj život bez zraka progovara o užitcima i životnim rizicima maksimalnog držanja daha, suočavanju s granicama vlastitih mogućnosti i medicinskih saznanja, čak i kada je to opasno po život, sve samo zbog senzacija koje proizvodi nedostatak kisika u tijelu. Ovo nije film o sportu već osobno i poetično iskustvo protagonista, Gorana, koji čini sve da bi bio najbolji. Njegov cijeli život vezan je za vodu i on ne posustaje u tome da bude najbolji, iako mu je doktor zabranio da trenira jer doživljava black out i u snu, tj. sanjajući da trenira, prestaje disati (doživljava apneju) i svake mu noći prijeti gušenje zbog nedostatka kisika.

Ronjenje na dah sam počela trenirati zbog podvodnog snimanja kamerom. Gorana sam upoznala kroz suradnju i zajedničke treninge s trenerom hrvatske reprezentacije ronjenja na dah Ivanom Drvišem. Godinu dana sam radila istraživanje teme za ovaj film. Kada sam odlučila snimati film o Goranu, zapravo ništa nisam znala o njemu. On je bio distanciran od ljudi, tada još nije bio svijetski prvak, a ja sam odlučila vjerovati svojoj intuiciji i krenula sam u istraživanje apneje kroz njegov lik. Htjela sam otkriti srž ljudske motivacije za maksimalnim držanjem daha. Film je moj subjektivni pogled na apneju i Gorana. Nakon šest godina predanog rada, sada kada se pripremamo za premijeru na festivalu Hot Docs, konačno osjećam mir. Vjerovala sam u sebe i ljude s kojima sam stvarala film i vjerovala sam da možemo napraviti nešto vrijedno što će trajati u vremenu. Sada je vrijeme pred nama da nam to i pokaže‘ izjavila je redateljica Bojana Burnać.

Inače, Moj život bez zraka jedan je od svega 12 filmova koji se prikazuju u glavnom natjecateljskom programu ‘Međunarodni spektar’.

Uz režiju, Bojana Burnać bila je zadužena i za kameru i za scenarij. Producent je Oliver Sertić, montažerka Jelena Maksimović, dizajner zvuka Jakov Munižaba, izvršni producent Tibor Keser, a film je nastao u produkciji Restarta te uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Nakon svjetske premijere, koja je zakazana za 30. travnja, film će se u Torontu prikazati još 1. i 7. svibnja, a predstavit će ga redateljica, producent i protagonist filma Goran Čolak.

24. izdanje Hot Docsa, drugog najvećeg i najvažnijeg svjetskog festivala dokumentarnog filma nakon amsterdamske IDFA-e, održava se od 27. travnja do 7. svibnja. Uz filmski dio Hot Docs je poznat i po iznimno bogatom popratnom industrijskom programu i sajmu najnovije dokumentarne produkcije. Više informacija o programu festivala možete pronaći na službenim stranicama.

Izvor: HAVC

Pin It on Pinterest

Shares
Share This