Ustav Republike Hrvatske

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=WTlgnsV0sec

Film redatelja Rajka GrlićaUstav Republike Hrvatske” svoju je američku premijeru doživio na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari, a posebno priznanje dodijeljeno mu je i u obliku nagrade za najbolji film, koju je “Ustav” izborio u konkurenciji s još 31 dugometražnim igranim filmom. Nagradu je u Santa Barbari, u ime redatelja Rajka Grlića preuzela poznata glumica Leona Paraminski. Festival u Santa Barbari jedan je od vodećih filmskih festivala u SAD-u.

Osim “Ustava Republike Hrvatske” na festivalu je prikazan i film Zrinka Ogreste “S one strane” te “Zvir” Miroslava Sikavice.

Podsjetimo se, film “Ustav Republike Hrvatske” u prethodnoj godini našao se u samom vrhu najgledanijih hrvatskih filmova u 2016. godini, a posebno priznanje, Grand Prix dodijeljen mu je na festivalu u Montrealu, gdje je film imao i svoju međunarodnu premijeru.

Radnja “Ustava Republike Hrvatske” prati život profesora i transvestita Vjeke Kralja (Nebojša Glogovac). Ljubavna je to priča o mržnji, različitostima i osudama prema svemu onome što je drugačije i nije u gabaritima “normalnog”. Priča je to o četiri različita lika, koja žive u istom zagrebačkom ulazu, vode različite živote, ali u konačnici imaju vrlo slične temeljne ljudske vrijednosti. Uz Glogovca, u filmu još glume i Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Uz redatelja Rajka Grlića, scenarij za film potpisuje Ante Tomić, a  produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This