Berlinale

HAVC

Danas, 19. veljače, službeno završava 67. izdanje prestižnog filmskog festivala Berlinale, a proglašenjem najboljih među najboljima, uručene su i nagrade. Apsolutni pobjednik festivala neosporno je film “O tijelu i duši” mađarske redateljice Ildiko Enyedi, koji se bavi sudbinom dvaju znanaca koji svake godine sanjaju iste snove. Film je nagrađen Zlatnim medvjedom- glavnom festivalskom nagradom, nagradom kritike FIPRESCI, te nagradom ekumenskog žirija. Festivalskim žirijem predsjedao je nizozemski redatelj Paul Verhoeven.

Srebrni medvjed pripao je senegalskom redatelju Alainu Gomisu za film Felicite” te poljskoj redateljici Agnieszki Holland za film „Ulov“, koja je nagrađena i priznanjem  „Alfred Bauer“.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Finac Aki Kaurismaki za film „Druga strana nade“, a nagradu za najbolji scenarij Čileanac Sebastiano Lelio za film „Fantastična žena“. Srebrni medvjed za posebno umjetničko postignuće uručen je montažerki Ani Bunescu, za rad na filmu „Ana, ljubavi moja“ Catalina Netzera.

Najboljom glumicom proglašena je Kim Minhee za ulogu u filmu „Noću sama na plaži“ redatelja Hong Sangsooa, a nagrada za najboljeg muškog glumca pripala je  Georgu Friedrichu za ulogu u njemačkom filmu „Svijetle noći“ Thomasa Arslana.

Podsjetimo se, na 67. Berlinale festivalu nagrađena su i dva hrvatska filma: “Ježeva kuća” Eve Cvijanović u  u sekciji Generation Kplus, te “U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović koji se prikazao u sekciji Generation 14plus.

Više informacija o dobitnicima nagrada na 67. Berlinale film festivalu možete pronaći na sljedećoj poveznici.

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This