Eastern Neighbours film festival

Filmski festival Eastern Neighbours u Nizozemskoj otvara se danas, 9. studenoga, a glavni program odvijat će se do 13. studenog. U različitim sekcijama prikazat će se čak sedam hrvatskih filmova. Osnovni cilj filmskog festivala u Nizozemskoj Eastern Neighbours jest približavanje publici kinematografija istočnih zemalja. Na festivalu se prikazuju i dugometražni i kratkometražni filmovi igranog, dokumentarnog i animiranog karaktera.

U sekciji Aktualna kinematografija svoju nizozemsku premijeru doživjet će tri hrvatska filma, među kojima „Sve nabolje” redateljice Snježane Tribuson, „Dobra žena” Mirjane Karanović, čiji je koproducent hrvatski Nukleus film te film Branka Schmidta „Imena višnje”.

U istoj sekciji bit će prikazane i dvije manjinske hrvatske produkcije. Film „Lazar” redatelja Svetozara Ristovskog nastao je u koprodukciji s hrvatskim MP – Film Productions, a „Dnevniku mašinovođe”, filmu srpskog redatelja Miloša Radovića, koproducent je hrvatski Interfilm.

Posebna čast otvorenja festivala pripala je filmovima „Sve najbolje” Snježane Tribuson i „Dobra žena” Mirjane Karanović, a redateljice će prisustvovati i na premijerama.

Film „Sve najbolje” do sada je prikazan na čak četrnaest filmskih festivala, a na njih šest osvojio je i nagradu. Nakon nizozemske premijere film Snježane Tribuson u nacionalnu kinodistribuciju kreće početkom prosinca.

„Dobra žena” redateljski je debi srpske glumice Mirjane Karanović, a priča o dobroj ženi dokaz je da nije uvijek sve onako sjajno i uređeno kako nam se na prvi i izvanjski pogled čini.

dobra

ScreenShot: YouTube.com

U posebnom programu festivala bit će prikazan nijemi filmovi pionira hrvatske kinematografije Oktavijana Miletića, a pratit će ih živa glazba  makedonske skladateljice i pjevačice Aleksandre Popovske.

 

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This