Ne gledaj mi u pijat

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=nv5RgCOsdKg&t=36s

Film „Ne gledaj mi u pijat” šibenske redateljice Hane Jušić napokon je doživio premijeru u rodnom gradu mlade redateljice.

Iako je film premijerno prikazan na 14. Zagreb film festivalu, nakon čega se nastavio prikazivati u kinima diljem Hrvatske, šibenska premijera održala se tek jučer, 6. prosinca, pred prepunim gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta. Brojnu publiku kazališta pozdravio je šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je i najavio projekciju filma. Na projekciji je prisustvovala i sama redateljica Hana Jušić uz glumačku postavu na čelu s glavnom glumicom Mijom Petričević i splitskom glumicom Arijanom Čulinom. Zbog velikog interesa publike nakon premijerne projekcije održano je još jedno prikazivanje filma za koje su se karte rasprodale u svega petnaest minuta!

Prisjetimo se, „Ne gledaj mi u pijat” prvi je dugometražni igrani film Hane Jušić za koji je nagrađena na Danima autora venecijanska Mostre te nagradom za režiju na filmskom festivalu u Tokiju. „Ne gledaj mi u pijat” mračna je priča smještena u nereprezentativne šibenske ulice i dom jedne sasvim obične patrijarhalne hrvatske obitelji. Već teška egzistencijalna situacija u obitelji dodatno se zakomplicira nakon očeva moždanog udara, kada sva skrb za obitelj pada na kćer Marijanu (Mia Petričević) koja je trenutno jedina zaposlena u kući. Introvertna Marijana sada se nalazi u nezavidnoj poziciji iz koje pokuša izvući maksimum slobode zbog čega se čak upušta i u seksualna eksperimentiranja s nepoznatim muškarcima. Iako se Marijani otvaraju mogućnosti, njen karakter i osjećaj prema obitelji ipak će biti presudni.

Iako je mišljenje kritike podijeljeno, „Ne gledaj mi u pijat” svakako je filmski uradak u kojem je prikazan, ako ne vaš dom, onda dom nekog tko vam je blizak i poznat. Stoga bježanje od realne slike hrvatske sasvim obične obitelji neće pomoći nikome, pa ni onima koji su u ovom inspirativnom i hrabrom uratku Hane Jušić pronašli prikaz upravo onih ljudskih osobina od kojih bježe.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This