Da je Tom Ford višestruko talentiran te da modni dizajn nije jedini njegov prostor za umjetničko dokazivanje dokazao je film Single Man iz 2009. u kojem je Colin Firth, glumeći profesora koji se teško nosi sa smrću svog ljubavnog partnera, zaradio i nominaciju za Oscar. Da Tom Ford i nije besprijekoran scenarist i redatelj dokazao je isti taj film, ali to mu je dalo dovoljno prostora za napredak u novom filmu Nocturnal Animals.

Nocturnal Animals drugi je film u režiji Tom Forda, a scenarij je nastao prema književnom predlošku „Tony and Susan” američkog književnika Austina Wrighta. Riječ je o psihološkom trileru, a glavne uloge odigrali su Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon i Aaron-Taylor Johnson

Prvih pet minuta filma mora u vama izazvati reakciju. Bilo da ste osjetljivi, pa ćete se zgroziti ili ćete je smatrati pretjeranim privlačenjem pozornosti redatelja, ona sigurno neće proći neopaženo. Kako je ne bih otkrila, stavljam naglasak na nju, ali prelazim na samu radnju filma. Nocturnal Animals sastavljen je od tri fabularne linije: sadašnje, prošle i fikcijske. Sadašnji tijek radnje prati vlasnicu umjetničke galerije Susan Morrow (Amy Adams), „mračnu kraljicu” koja prolazi vlastitu egzistencijalnu krizu u nesretnom braku s naočitim, ali hladnim i odsutnim suprugom Huttonom (Armie Hammer). U trenutku kada se Susan preispituje i ne treba joj dodatnih drama u životu, u poštanskom sandučiću stiže joj neočekivani poklon od njenog bivšeg muža Edwarda (Jake Gyllenhaal). Riječ je knjizi naziva Nocturnal Animals koju je Edward napisao te traži njenu reakciju. Otvaranjem knjige u radnju film upleću se prošlost i fikcija. Prošlost nas upoznaje s mladom i otvorenom Susan u potrazi za iskrenom i beskompromisnoj ljubavi koju pronalazi u neuspješnom romanopiscu Edwardu. Kratkotrajna ljubavna idila Susan i Edwarda ipak završava u skladu s većim apetitima dame koja je mislila da se od ljubavi može živjeti. Fikcijski dio filma nalazi se u samoj knjizi. Naziv Nocturnal Animals ili Noćne životinje jasno Susan, koja oduvijek pati od nesanice, daje do znanja da je knjiga posvećena upravo njoj. Knjiga prepuna nasilja i brutalnih noćnih događanja simbolično aludira na događanje iz Susanine prošlosti, a u sadašnjoj Susan izazvat će burne reakcije i duboku potresenost.

Fikcijski dio filma, onaj kojeg pratimo dok Susan čita knjigu smješten je u Texasu i nekako je najzanimljiviji. Texas i nije nelogičan odabir scenografije, budući da je i sam Ford rodom otamo, a ujednačeno i decentno pridavanje pozornosti krajoliku Fordu daje jednu od uspješnih linija koje će ga sigurno okarakterizirati kao uspješnog redatelja. Odnos suprotnosti „betonskog” života i pustog Texasa zapravo su kontrastna linija na kojoj Ford pleše i stvara svoj redateljski stil. Ispreplećući različite priče, Fordu polazi za rukom da zadobije svu vašu pozornost, koja mu nije teško zadržati ugodnim vizualnim efektima i zanimljivim dijalozima, u kojima se odaje njegova dizajnerska crta.

amy-adams

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=-H1Ii1LjyFU

Zanimljiva glumačka postava, uz Forda u usponu, također je odradila dobar filmski posao. Amy Adams na ivici hladne karijeristice i žene željne ljubavi umjerenim je i decentnim predstavljanjem uspjela s tako malo reći i dočarati tako puno. Jakeu Gyllenhaalu pripala je uloga oca osvetnika, u konstantnoj želji za dokazivanjem svoje muškosti. U želji za osvetom Jakeov lik ponekad se u filmu traži, dok u sljedećem pokazuje bujicu emocija, no još uvijek pomalo klimavom prezentacijom. Zanimljiva pojavljivanja u filmu svakako su ona Aarona Taylora-Johnsona, nasilnika i hladnog grubijana te Michaela Shannona koji je bez zamjerke utjelovio ulogu teksaškog policajca koji nema što izgubiti.

Zanimljiv scenarij koji će vas natjerati na razmišljanje, ugodna režija koja je Forda prezentirala kao modnog dizajnera koji zna snimiti film, dobra glumačka postava i nikako neizostavna filmska glazba, uspjet će zadržati vašu pažnju na fabularnoj, ali i audio- vizualnoj razini filma. Čini se da redateljska karijera Tom Forda kreće uzlaznom linijom, a prema prepunoj dvorani na domaćoj premijeri filma na Zagreb film festivalu, da se zaključiti da će film Nocturnal Animals privući široku publiku u hrvatska kina.

 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This