Braća Coen

shutterstock_302945438

Braća Joel i Ethan Coen u svijet filmske umjetnosti infiltrirali su se na posve jedinstven i upečatljiv način zbog čega je u filmskom rječniku već odavno uvriježen epitet „coenovski” kojim opisujemo bijele, hladne i nevine otuđene situacije u kojima nekako sve uspije krenuti nizbrdo i gotovo uvijek krvavo.

Uvesti novi epitet u bilo kakav rječnik, a pogotovo filmski, temeljen na svome prezimenu, može biti i popriličan teret, zbog čega od svakog novog filmskog uratka, ovog tandema očekujemo malo više. Ipak nakon kultnog Bartona Finka, Farga i Big Lebowskog, koji su filmoljupce, a kasnije i svojevrsne coenoljupce, osvojili urnebesno smiješnim scenama kombiniranim s noir filmom, braća Coen kao da su se zadržali na temeljnim sredstvima svog osebujnog stila, situacijama nesporazuma i upečatljivih dijaloga, iako su i dalje bili nagrađivani za svoje uloge.

Kakva će biti situacija s njihovim novim filmom, predstoji nam vidjeti.

Iako film još nije gotov, poznate su osnovne smjernice prema kojima znamo što bismo mogli očekivati. Film se primarno trebao zvati Silk Road po ilegalnom tržištu narkoticima, nakon čega je odluka ipak pala na naziv Dark web. Zašto?

Naime, temeljna nit priče vraća nas u 2012. godinu i temelji se na istinitim događajima vezanim uz digitalno crno tržište droge Silk Road i pokretača te cijele ideje, Rossa Williama Ulbrichta.

Film prati izgradnju Ulbrichtova ilegalnog digitalnog tržišta, a scenarij je temeljen na podacima koji su izašli u članku 2015. godine u časopisu Wired.

Trenutno mjesto boravišta neslavnog kralja crnog web tržišta, Ulbrichta, jest u zatvoru u kojem služi kaznu bez pomilovanja, a služe je pod optužnicama za krađu identiteta, pronevjeru novca, urotu, hakiranje te ilegalnu prodaju narkotika.

Iako se još ne zna tko će točno biti redatelj na filmu Dark web, sigurno je da će i ovaj film imati prepoznatljivi pečat braće Coen, a nadamo se i željno iščekujemo i neka nova iznenađenja i neobične situacije zbog kojih i volimo ovaj osebujni filmski tandem.

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This