austerlitz

Screenshot: https://www.youtube.com/watch?v=Y8oCvzGVDmE&t=3s

Bliži se 14. izdanje festivala o ljudskim pravima Human Rights film festival, zakazanog za 5. prosinca u kinu Europa, a upravo je objavljen program koji nam donosi pregled svega što nas očekuje povodom filmskog obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca.

Četrnaesto izdanje Human Rights film festivala održavat će se šest dana za različitim lokacijama u gradovima Zagrebu i Rijeci. Novitet ovogodišnjeg izdanja hrvatskog festivala posvećenog ljudskim pravima jest širenje na zagrebački Multimedijalni centar u kojem će se, uz kina Europa i Tuškanac, prikazivati ponešto intimniji i eksperimentalniji filmovi programa. Uz zagrebački programa, filmovi ovogodišnjeg Human Rights Film festivala prikazivat će se i u riječkom Art- kinu Croatia.

Otvorenje ovogodišnjeg izdanja festivala pripala je dokumentarnom filmu Wernera Herzoga ‘Lo and Behold, Reveries of the Connected World’, zapaženom i kritički pozitivno ocijenjenom filmu.

Kako i profil samoga festivala nalaže, tematike prikazivanih filmova ostat će pri angažiranom akcentu pa tako neće nedostajati ni  dokumentaraca koji će se pozivati na prošlogodišnju temu posvećenu migrantskoj krizi.

Petar Milat, direktor festivala, kao posebnost izdvaja prikazivanje dokumentarnog filma ‘Austerlitz’ Ukrajinca Sergeja Loznice. Milat je pokazao veliku sreću zbog mogućnosti prikazivanja spomenutog filma o čemu svjedoči njegovo mišljenje da se radi o jednom od najuspješnijih filmova 2016. godine.

Uz bogati programa koji možete pogledati na sljedećem linku, grad Zagreb i Human Rights film festival posjetiti će i neke bitne osobe iz svijeta filmske industije, među kojima i izraelski redatelj Eyal Sivan. Uz masterclass predavanje, koje će Sivan održati u sklopu festivala, prikazat će se i tri njegova autorska filma.

Kompletan festivalski program možete pogledati na službenim stranicama Human Rights film festivala, a dok iščekujemo njegov početak napomenimo da nas ove godine u Zagrebu i Rijeci  očekuje bogat filmski program i prezentacija nekih novih filmskih imena, a sve to u duhu osnovne ideje o borbi za ljudska prava.

 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This