odjednom tata

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=me35AJb9C9c

Demain tout commence” ili na hrvatskom prijevodu “Odjednom tata” film je francuskog redatelja Huga Gelina, poznatog francuskog scenarista, redatelja, producenta i glumca. Film “Odjednom tata” obiteljska je drama s elementima komedije, koja će u doživljaju gledatelja probuditi cijeli niz emocija.

Samuel (Omar Sy) bezbrižan je muškarac, koji lagodno živi i uživa na francuskoj rivijeri, sve dok ga jednog dana ne posjeti njegova prošlogodišnja ljetna prijateljica Kristin (Clémence Poésy). Kristin, naime, ne stiže sama, već u naručju nosi i malenu curicu Gloriju, za koju tvrdi da je Samuelova kći. Nespremnom Samuelu, Kristin ostavlja Gloriju i odlazi bez objašnjenja.

odjednom tata

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=me35AJb9C9c

Novonastala situacija za Samuela, koji je do tada živio poprilično neuredno, čini se nemogućom, zbog čega čini sve da dijete vrati majci. U tom pokušaju, Samuel i Gloria lete u London, gdje Samuel očekuje Kristin, no nespretan kakav i jest, gubi i svoje i Glorijine dokumente, a Kristin ne nalazi.

Osam godina nakon, Samuel i Gloria (Gloria Colston) žive svoj san i nerazdvojno se podupiru u svim životnim situacijama. Vrlo skoro, gledatelj doznaje, da Sameul Gloriji nije ispričao cijelu priču, zbog čega malena Gloria vjeruje da joj je majka tajna agentica, koja svakih tjedan dana šalje e-mailove iz drugih dijelova svijeta. Punih osam godina, Samuel nije znao gdje je Kristin, lažući Gloriju i pripremajući se na obračun s istinom, sve do jednog dana, kada se Kristin pojavila na vratima.

Film “Odjednom tata” veći dio vremena držat će vas nasmijanog lica, što zbog odnosa kojeg su stvorili otac i kći, što zbog veselih i komičnih situacija koje nadopunjava i Samuelov prijatelj, deklarirani homoseksualac Bernie (Antoine Bertrand). Iako je film, prvenstveno predstavljen kao komedija, u suštini, film “Odjednom tata” svojom tematikom više naginje opisu drame, s komičnim elementima, koji jasnije naglašavaju situaciju u kojoj se protagonisti nalaze. Naime, nenametljivo, kroz film saznajemo da djevojčica Gloria boluje od neizlječive bolesti, za koju ni sama ne zna, a sve što joj njen otac želi priuštiti, jest maksimalno uživanje u svakom trenutku dana. Životni moto, samog Samuela, a i njegovog svemira- Glorie, jest ne bojati se smrti, već neproživljenog života, a upravo je u tome i satkana ljepota filma Huga Gelina, kroz koji je jasno dan presjek dobrih i loših strana života, kao i činjenice da iz nečeg od čega smo bježali možemo dobiti najveći životni dar.

odjednom tata

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=me35AJb9C9c

Hugu Gelainu, pošlo je za rukom stvoriti likove s kojima se lako poistovjetiti, čak ako se i niste u našli u njihovim situacijama. Prvenstveno, Gelain se potrudio da u filmu budu zastupljeni likovi različitih rasa i seksualnih orijentacija, kao i likovi različitih pogleda na život i prioriteta. U konačnici, na kojoj god oni strani bili, Gelain ih polagano gura prema istom centru, vjerujući u dobru stranu života, a gledatelju ostavlja dovoljno prostora da razumije sve likove i poistovjeti se s njima.

“Odjednom tata” nasmijat će vas i rastužiti istodobno. Podsjetit će vas na stvarne životne vrijednosti, a ako ga pogledate s dovoljno otvorenog uma i srca, redateljev cilj bit će ispunjen.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This