Đuro Gavran

www.oneworld.cz

Od 6. do 15. ožujka, u Pragu je održano dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima Jedan svijetna kojem je žiri Vaclav Havel Posebno priznanje uručio Đuri Gavranu za film “Vijesti iz Laayouna”. Žiri Vaclav Havel dodjeljuje nagradu filmovima koji daju izvanredan doprinos obrani ljudskih prava, a ove godine zasjedao je u sastavu Andrés Canizalez, Venecuela; Maria Carrion, Španjolska; Moataz El Fegiery, Egipat; Tetiana Pechonchyk, Ukrajina; Artur Sakunts, Armenija.

Dokumentarni film “Vijesti iz Laayouna” govori o nekoliko mladića iz okupiranog dijela Zapadne Sahare koji se nalaze u alžirskom izbjegličkom naselju ’27 veljače’. Režiju za film potpisao je Đuro Gavran, dok su za montažu bili zaduženi Nina Velnić i Iva Mrkić. Zvuk je oblikovao Hrvoje Nikšić; dok su glazbu skladali Nojem Seguila el Hamra i Nenad Kovačić. Dokumentarac je svoju svjetsku premijeru doživio na prošlom, 14. Liburnia Film Festivalu.

Na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Jedan svijet nagrada za najbolji film pripala  je filmu “Nowhere to Hide” norveško- kurdskog redatelja Zaradashta Ahmeda, dok je nagrada za najbolju režiju pripala kineskom redatelju Jiu-liang Wang s dokumentarcem “Plastic China”.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This