oscar

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=uYteDz0CUi0

Prije nekoliko dana, točnije 6. prosinca, Akademija filmskih umjetnosti i znanosti obznanila je listu dugometražnih dokumentarnih filmova koji su prošli prvi nominacijski krug za 89. po redu prestižnu filmsku nagradu Oscar. Među 145 prijavljenih dokumentaraca koji su prošli zadovoljavajuće kriterije odabrano je njih petnaest koji svoju borbu za zlatnim kipićem nastavljaju u drugom krugu. Nakon drugog kruga, čiji rezultati će biti objavljeni 24. siječnja 2017. godine, znat će se kojih točno pet dokumentarnih filmova ulazi u najuži krug za nagradu Oscar.

Prvi nominacijski popis

Među petnaest najboljih ušli su: američki dokumentarni film „Cameraperson” redateljice Kirsten Johnson, „Command and Control” Roberta Kennera, „The Eagle Huntress” Otta Bella, „Fire at Sea” Gianfranca Rosija, „Gleason” u režiji Claya Tweela, kinesko-američki „Hooligan Sparrow” Nanfu Wanga, američko-francuski film „I am not your Negro” Paula Pecka, „The Ivory Game” u režiji Kiefa Davidsona i Richarda Ladkania, „Life, Animated” Rogera Rossa Williamsa, „O. J.: Made in America” Ezre Edelman, „13TH” Ave DuVernay, film „Tower” Keitha Maitlanda, „Weiner” u režiji Josha Kriegmana i Elyse Steinberg, „The Witness” Jamesa D. Solomona i američki „Zero Days” Alexa Gibneya.

Iako je popis donekle bio predvidljiv, s obzirom na naslove koji su se našli na njemu, a već su osvojili i publiku i filmsku kritiku na ovogodišnjim festivalima, poput filma Gianfranca Rosija koji je u Splitu premijerno bio prikazan ovog ljeta na Mediteran film festivalu, svim konkurentima iskreno čestitamo i nadamo se da najbolji prolaze u drugi krug te u glavnu konkurenciju za prestižnu filmsku nagradu Oscar koja se u 2017. godini dodjeljuje po 89. put.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This