Kirk Douglas

Hayk Shalunts

Jedan od slavnih predstavnika Zlatnog doba filma, slavni američki glumac Kirk Douglas 9. prosinca proslavio je okrugli stoti rođendan, i u svome stilu, obilježio ga je bogatom proslavom u velikom broju svoje obitelji, prijatelja i kolega. Slavni Kirk nije se proslavio isključivo kao glumac, već i kao redatelj, producent i pisac, a publiku i svoje fanove zabavljao je i svojim stilom života. Iako je prije dvadeset pet godina preživio pad helikoptera nakon čega je operirao srce i kralježnicu te pretrpio moždani udar, stariji Douglas ipak se odlično drži i u stotoj godini života. Kirka Douglasa filmska publika poznaje po brojnim ulogama i filmovima te osvojenom Oscaru za 50 godina uspješnog rada 1996. godine, a u čast troznamenkastoj fazi života podsjetit ćemo nekoliko divnih klasika koje nam je ovaj slavni glumac omogućio.

kirk-douglas

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=VRyTISNDkkM

  1. 20 000 Leagues Under the Sea (1954.)

Film „20 000 milja pod morem” Walta Disneya, poseban je u svijetu filmske umjetnosti zbog inovativnog podvodnog načina snimanja koje je omogućilo nastanak ovog velikog uratka nastalog prema književnom predlošku Julesa Vernea. U ovom filmu Kirk Douglas pokazao se u malo drugačijem, humorističnijem svjetlu, glumeći veselog mornara, po svemu drugačijeg od kapetana Nema kojeg je glumio James Mason.

2. Spartacus (1960.)

„Spartak” je povijesna drama i filmski spektakl u režiji Stanleyja Kubricka u kojoj je glavnu ulogu Spartaka odigrao upravo Kirk Douglas. Iako je to bio Kubrickov četvrti dugometražni uradak, bio je i najzahtjevniji te najbogatiji do tada, a samu produkciju filmu potaknuo je i Krik kojem je tada promakla uloga u„Ben- Huru” Williama Wylera.

3. The Arrangement (1969.)

Drama je to koju je režirao Elia Kazan, nastala prema istoimenom romanu, a Kirk Douglas u ovom filmu utjelovio je lik izmučenog oglašivača. Film nije najbolje prošao kod publike, a ni filmske kritike.

4. The Fury (1978.)

„The Fury” je horor film nastao pod redateljskom palicom Briana De Palme, a Kirk Douglas u ovom filmu glumio je uz Amy Irving, Johna Cassavetesa, Carrie Snodgress i Charlesom Durningom Film je pohvaljen od strane filmske kritike kao vrlo uspješno horor postignuće.

5. It Runs in the Family (2003.)

Kirkovi sinovi, Michael Douglas i Joel Douglas u 2003. godini producirali su film „It Runs in the Family” u kojem su i sami, uz oca, Kirka Douglasa glumili.

Kirku Douglasu, još jednom, sretno prvih sto godina, i veliko hvala na bogatoj filmografskoj raznovrsnoj listi koju je omogućio svojoj publici i obožavateljima!

 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This