T2 Trainspotting

Continental film

Izaberi život. Izaberi Facebook, Twitter, Instagram i nadaj se da će nekog, negdje biti briga. Izaberi gledati stare vatre i nadati se da si neke stvari napravio drugačije. Izaberi gledati povijest kako se stalno i iznova ponavlja. Izaberi svoju budućnost. Izaberi reality TV, sramotni osvetnički porno film. Izaberi ugovor s nula sati rada i dva sata vožnje na posao. Izaberi isto i za svoju djecu, samo gore, i uguši svoju bol s nepoznatom dozom, nepoznate droge, spravljenoj u nečijoj kuhinji. I onda… onda, duboko udahni. Ovisnik si. Pa budi ovisnik, samo budi ovisnik o nečemu drugom. Izaberi one koje voliš. Izaberi svoju budućnost. Izaberi život.

Dvadeset godina nakon, stara edinburška ekipa, Mark, Spud, Sick Boy i Begbie, vratili su se na filmske ekrane. Dvadeset godina nakon, mnoge su se stvari promijenile, ali isto tako, mnoge stvari ostale su iste.

T2 Trainspotting

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=Dygcd7J32fc&t=3s

1996. godine, redatelj Danny Boyle, u suradnji sa scenaristom Johnom Hodgeom, a prema književnom predlošku Irvinea Welsha, stvorio je kultni škotski film, koje je obilježio filmsku kulturu 90- ih godina, ali i mnogo godina kasnije, zadržao je svoju poziciju na brojnim listama filmskih uradaka, koji su uspješno prodrmali film, kulturu i umjetnost, ostavivši zapamćeni trag u slici, tonu i ideji. Riječ je bila o filmu, koji je na neki način simpatizirao neslavni stil života edinburških narkomana. No iza tamne, a opet humorne drame, “Trainspotting” je postao filmsko postignuće koje je obilježilo britansku kinematografiju 90.-ih, uspješno koketirajući s postmodernom stilizacijom u sinergiji ugodnog zvuka i videa, zbog kojeg je mnogima gorjelo pod nogama.

T2 Trainspotting

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=Dygcd7J32fc&t=3s

1996. godine, film “Trainspotting” stekao je veliku slavu, a u svijet filma ubacio je i, tada mladog, Ewana McGregora, čija je karijera krenula uzlaznom putanjom i direktno ga vinula u Hollywood. Ipak, kako je “Trainspotting” 1996.  mnoge prodrmao, u različitim kontekstima, prije dvadeset godina, ostavio je načetima i mnoga moralna pitanja, zbog čega se ideja o nastavku, nekako i sama od sebe nametala.

Dvadeset godina nakon, mnoge su se stvari promijenile, no trokut Boyle-Hodge-Welsh i dalje je tinjao vatricom koja se sve ove godine nije ugasila i koja je čekala pravi trenutak da ponovno probudi (ne)slavnu edinburšku četvorku. 2016. godine, Ewan McGregor, Robert Carlyle, Ewen Brenmer i Johnny Lee Miller ponovno se susreću u Edinburgu, dvadeset godina nakon zlosretne pljačke i izdaje, a dojam koji, jako brzo, ostavljaju pred gledateljima jest kao da se zapravo ništa nije ni promijenilo. 2016. godine svijet je spreman za “T2 Trainspotting“.

T2 Trainspotting

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=Dygcd7J32fc&t=3s

Mark Renton (McGregor) vraća se u Edinburg, mjesto koje je davno napustio, nakon što je prevario svoje prijatelje. Tamo ga očekuju Spud ( Brenmer), te, s negativnim entuzijazmom, Simon (Miller) i  Begbie (Carlyle). Jako brzo po Rentonovu dolasku, povijest se počinje kristalizirati. Spud je još uvijek narkoman, Begbie bježi iz zatvora, a Simon preživljava prevarantskim shemama. Renton je postao činovnik u Amsterdamu, no u susretu s bivšim prijateljima, stare vatre se jako brzo upale. Drugi nastavak kultnog filma doima se kao dijalog prvog i drugog nastavka, likova od prije dvadeset godina i danas, poglavito zahvaljujući umetnutim scenama koje vas vraćaju u 1996. godinu i aludiraju na brojne (ne)promjene i zaostatke u samorazvoju.

Dvadeset godina nakon u Edinburghu je čini se, sve po starom. Renton i ostatak ekipe i dalje se koriste svakakvim, ponekad i simpatičnim  načinima da primaknu novac (krađa kreditnih kartica u britanskom pubu protenstantskih unionista), no svijet oko njih počeo je drugačije funkcionirati. I baš kao što je 90.-ih svijetom vladala potreba za bijegom od realnosti u šarenilo i razbibrigu opijatima, tako se isti taj svijet u 2016. skriva iza lažnih virtualnih profila, kreirajući stvarnost onakvom kakva se jedina odobrava.

T2 Trainspotting

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=Dygcd7J32fc&t=3s

1996. Boyleu, Hodgeu i Welsheu pošlo je za rukom prodrmati svijet i prikazati ga onakvim kakav on jest, groteskan u konstantnom trku za boljim sutra. 90- ih godina trk je bio motiviran raznim opijatima i stimulansima, koje su mnogi prijekorno gledali, a u 2016. taj isti trk okarakteriziran je bijegom od iste one narušene stvarnosti, samo što je ovoga puta besciljna staza postavljena postmodernističkim maskenbalom virtualnog svijeta i tehnologije. Besciljni trk jedan je bio i prije dvadeset godina i danas, a Boyle je to savršeno jednostavno prikazao već prvom scenom filma u dvorani prepunoj paralelno posloženih traka za trčanje koje nečujnim vriskom ismijavaju konstantnu potrebu za bijegom, svakog pojedinca ponaosob.

Dvadeset godina nakon, stara postava se vratila, odgovorila na pitanja iz zraka, pokušala napraviti promjene i oslikala poantu koja je dugo vremena visjela u zraku. Ako si već ovisnik, ostani takav, samo budi ovisnik o nečemu drugom. Izaberi život. I dok budeš trčao od svojih demona, u kojem god smjeru i s kojom god namjerom, ne gledaj prijekorno na tuđe.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This