Snow Cake

Ivana Tolj

Na radost brojnih filmoljubaca i vjernih gostiju, splitska kinoteka Zlatna vrata, i ovog je mjeseca ugostila osobu iz svijeta kulturu i dala joj na volju da odabere film za publiku umjesto Đele Hadžiselimovića. Naravno, radi se o već vrlo popularnom programu “Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića“, a čast odabira ovog mjeseca pripala je autorici kratkih priča i novinarskih kolumni Tanji Mravak.

Tanja mravak

Ivana Tolj

Kako to obično biva, Tanja je pozdravila sve prisutne i kratko objasnila svoje simpatije prema filmskoj umjetnosti, nakon čega je i najavila film koji je odabrala.

Moram priznat da mi ova uloga, kao i cijela priča o filmu izaziva veliku tremu. Prvo zato što kada sam bila djevojčica, voljela sam gledati one ruske crtiće, koji su se prikazivali nedjeljom nakon mise. E pa, te ruske crtiće mogla sam gledati nedjeljom, i to sa burekom u ruci 🙂 Taman bih uspjela pogledati pola filma, dok kući nije došao otac, sjeo na kauč i uzeo daljinski. A zna se, tko ima daljinski,taj je gazda. Kod nas su se vazda gledali neki filmovi koje prvenstveno otac voli. Zatim je to morala voljeti i mama da ne bi bilo svađe u kući. A onda je to morao voljeti i brat kako bismo se obiteljski okupili ispred TV-a. Dakle, bilo je vrlo vrlo teško, a eto mi smo morali gledati ono što voli tata. Međutim, tatina lista filmova koje on voli bila je puno kraća od one koju ne voli. Nije smio biti, kako ga je on zvao, pivani film. Zatim, nije mogao biti ni film o tome kako se snima film. Mama nije voljela filmove gdje puno plaču i gdje se ubijaju. A brat nije volio, sarkastično, lijepi film. Tako da sam ja zapravo čekala pojavu videa i videoteke. Međutim, videoteka je vrlo brzo postala nekakvo sotonizirano mjesto, a vezivala se i uz “Ludog Matu” koji je dva, tri puta tjedno odlazi u tu istu videoteku. Nekako, uz cijelo to obiteljsko- filmsko stanje, moju ljubav prema filmu probudio je profesor na studiju, a to je Jurica Pavičić. Tada sam zapravo, nekako više manje, saznala što je to film i što je to umjetnost…

…Film kojeg sam večeras za vas odabrala, jest zapravo nešto iz mog područja. Sad sam ovdje vrlo bezobrazno iskoristila situaciju da vam pokažem na filmu što je to autizam. Ja radim u Centru za autizam, pogledala sam puno filmova o tome, i više manje to je nekakav romantizirani ili čak loš prikaz autizma. Ovaj film, koji ću vam večeras predstaviti, možda nije sjajan sam po sebi, i možda nije filmčina, ali to je film koji najbolje i dosljedno prikazuje što je to autizam. Dakle, film se zove “Snow Cake”. Osim toga što jako dobro prikazuje autizam, u njemu glume i meni vrlo dragih dvoje glumaca, a riječ je o Alanu Rickmanu i Sigourney Weaver. 

Snow cake

Ivana Tolj

Film “Snow Cake” (2006.) djelo je redatelja Marca Evansa, a riječ je o romantičnoj drami koja na pomalo drugačiji način prikazuje što su to ljubav i prijateljstvo zapravo. Prema reakcijama publike, i ovaj mjesec filmski odabir u kinoteci Zlatna vrata je bio vrlo uspješan.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This