Chowringhee Lane

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=HJ5J2q0FcS0

Povodom izlaska novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa (88), posvećenog indijskom filmu, u zagrebačkom kinu Tuškanac ovog vikenda očekuje vas Četvrta filmska večer Hrvatskog filmskog ljetopisa posvećena indijskom filmu.

Program započinje u petak, 31. ožujka, u zagrebačkom kinu Tuškanac, gdje će se održati tribina pod nazivom “Između Bollywooda i art-filma”. Na tribini će sudjelovati Etami Borjan s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, stručnjakinja za etnografski i indijski film, magistra indologije Marijana Janjić, posvećena istraživanju Bollywooda i indijske književnosti, te dr. sc. Nikica Gilić, glavni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa. Program započinje u 19:15 sati, a ulaz za sve zainteresirane je besplatan.

U 20 sati u Velikoj dvorani kina Tuškanac, svi prisutni imat će priliku pogledati i film “36 Chowringhee Lane” (1981.) redateljice Aparne Sen, s hrvatskim i engleskim titlovima, a bitno je napomenuti i da će u prostoru kina biti postavljena i izložba najboljih indijskih filmskih plakata.

“36 Chowringhee Lane” klasik je bengalskog art filma i jedan od prvih indijskih filmova s jasnom feminističkim porukom. Redateljica Aparna Sen, osim što joj je film “36 Chowringhee Lane” redateljski prvijenac, u njemu i glumi te utjelovljuje lik neudane i usamljene učiteljice engleskog jezika modernih svjetonazora, koja kritizira patrijarhalno društvo u Indiji.

Četvrta filmska večer Hrvatskog filmskog ljetopisa organizira se u suradnji s Indijskim kulturnim centrom Zagreb.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This