Kino Klub Split

Kino Klub Split

Povodom obilježavanja 65 godina postojanja Kino Kluba Split, sam Kino Klub Split u suradnji sa splitskom Galerijom umjetnina organizira bogati program događanja, koji se krije pod nazivom VI. Smotra. U sklopu proslave 65. obljetnice, sve zainteresirane u petak i subotu 24. i 25. ožujka u prostorima Kino Kluba očekuje zanimljivi izbor iz riznice Kluba, nakon čega se proslava premješta u Galeriju umjetnina, točnije u utorak 28. ožujka gdje ćete moći pogledati stalnu prezentaciju filmova iz produkcije KKS. Riječ je o dugoročnom projektu suradnje Kino Kluba i Galerije, a izbor projiciranih filmova mijenjat će se kvartalno. Prva selekcija pod kustoskom paskom Sunčice Fradelić obuhvaća pet filmova iz zlatne generacije 60-ih godina: “Koncert” Lordana Zafranovića (1965), “Mrtvi dan” Ivana Martinca (1967.), “Bageri proždiru zemlju” Martina Crvelina iz 1967, “L’Abandon” Vjekoslava Nakića iz 1967, te “Flourescencije” Ante Verzottija iz 1967.

FRANCESCHI I FRADELIC

Ivana Tolj

Ravnatelj Galerije umjetnina, Branko Franceschi, i predsjednica Kino Kluba Split Sunčica Fradelić na press konferenciji obratili su se okupljenim novinarima i ukratko objasnili o kakvom je programu riječ te što možemo očekivati od suradnje splitske Galerije i samog Kino Kluba.

U ime Galerije umjetnina, koja se kao muzej bavi vizualnom umjetnošću, iznimno mi je zadovoljstvo naglasiti što smo se priključili proslavi obljetnice Kino Kluba Split. Kroz suradnju s Kino Klubom predstavit ćemo antologijska djela Kino kluba u sklopu postava zbirki kolekcije muzeja. Galerija umjetnina time izražava stav da je upravo eksperimentalna i radikalna produkcija koja se događala 60-ih godina bitno utjecala na vizualnu umjetnost, naročito na multimedijske umjetnike… Upravo uključivanje filmske produkcije u muzeje vizualne umjetnosti izuzetno je bitno zbog vizualne kulture i predodžbe na svijet kroz sliku, a samim time i pokretnu sliku koja je danas najčešće interdisciplinarna.

U vrijeme kada je muzej otvoren, svaki dan bez prestanka će se vrtjeti projekcija i program koji je kolegica Fradelić kustoski koncipirala. Mi uređujemo jedan poseban prostor u kojem će ta produkcija biti predstavljena, isto kao i sva druga djela u muzeju. Taj prostor će se fizički nadovezivati na segment visokog modernizma 60-ih godina, koji je predstavljen u tom djelu muzeja. Ovo predstavlja jednu paralelnu realnost i svijet koji se događao u istom vremenu. Upravo će za novu generaciju slikara, medijska i filmska umjetnost te fotografija biti utjecajnije u smislu formiranja predodžbe svijeta za njih nego što je to povijest njihove slikarske ili kiparske discipline učinila- kratko je rekao Branko Franceschi, zahvalivši se Kino klubu na ukazanom povjerenju i prihvaćanju ideje o tome što će Galerija umjetnina postati kada se izradi i njena treća faza koja će imati multimedijalnu dvorana.

Verzotti_Flourescencije

Verzotti_Flourescencije_Kino Klub Split

O samome programu više je rekla predsjednica Kino Kluba Sunčica Fradelić:

U organizaciji programa, a i samog koncepta Kino Kluba Split, bilo nam je bitno da mlađe generacije upoznamo s našom vlastitom poviješću i iz toga izvučemo neku inspiraciju ili smjernicu za djelovanje. U klubu je od početka producirano 278 radova, od toga ih je tridesetak koji su predstavnici splitske škole filma pokrenute pod palicom Ivana Martinca. Što su od toga antologijski radovi, pokazalo je vrijeme, isto ono vrijeme koje će tako uvjetovati i neke nove radove i uspjehe. Ovaj prvi izbor od pet filmova koji će se prikazati u prvom kvartalu isključivo je odabir prema mom osobnom afinitetu. To je zapravo bio jedini kriterij kojim sam se vodila. Voljela bih da ih stoga ljudi dođu pogledati, pa i da nakon projekcija malo i prodiskutiramo o njima.

Detaljniji program Smotre VI te mjesto i vrijeme proslave 65. obljetnice Kino Kluba Split možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Zafranovic_Dnevnik

Zafranovic_Dnevnik_Kino Klub Split

Uspješno se oduprijevši izazovima vremena, Kino Klub Split u kontinuitetu djeluje na području audio-vizualne edukacije za građane i produkcije filmova sve od osnivanja 27.03.1952, razvijajući i čuvajući kulturno-umjetničke sadržaje kako u lokalnoj sredini, tako i u kontekstu domaće i svjetske kinematografije. Od postanka, klub je promijenio 4 adrese, izmijenilo se 5 generacija od kojih iz svake još uvijek dolaze članovi, a vrijedni građani, mahom entuzijasti i zaljubljenici u film, uspjeli su organizirati nebrojene aktivnosti koje uključuju seminare, programe projekcija, radionice, predavanja i filmske škole, te producirati i koproducirati u različitim suradnjama blizu 700 filmova (od čega su 282 snimljena na filmskoj vrpci). Iako se KKS uglavnom vezuje uz autorski film i alternativne forme, izvršio je i još uvijek vrši presudan utjecaj na razvoj čitave audio-vizualne i tehničke kulture u našoj sredini, te zadnjih godina doživljava ponovni procvat u količini filmova i programa, a surađujući i s brojnim organizacijama, institucijama i udrugama u zemlji i inozemstvu, polako se pozicionirajući kao regionalni centar za audio-vizualnu kulturu i umjetnost.

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This