Počela prodaja ulaznica za novi “Alien” film

Počela prodaja ulaznica za novi “Alien” film

Bježi

Blitz group

U svemiru nitko ne može čuti tvoj vrisak. Nakon gotovo četrdeset godina, te riječi još uvijek se poistovjećuju s neprestanom i zastrašujućom napetošću remek djela futurističkog horora Ridleyja ScottaAlien. Otac tog legendarnog klasika vraća se ove godine svijetu koji je stvorio kako bi istražio njegove najmračnije kutke – u filmu ALIEN: SAVEZ, uzbudljivoj novoj pustolovini koja će pomaknuti granice.

Na svemirskom brodu Savez vlada tišina. Njegova posada i preostalih 2000 putnika u dubokoj su hibernaciji, dok sintetički android Walter hoda sam po hodnicima pionirskog broda koji je krenuo prema udaljenom planetu Origae-6 gdje se, na drugom kraju galaksije, kolonisti nadaju uspostaviti novi dom čovječanstva. Tišinu će prekinuti obližnja eksplozija zvijezde koja će rasparati svemirska jedra Saveza, uzrokovati smrt desetaka putnika te skrenuti misiju s planirane rute.

Deset godina nakon događaja iz filma Prometheus, ALIEN: SAVEZ vraća se počecima s jedinstvenom i užasavajućom pričom s puno pustolovina i čudovišnih novih stvorenja. S ovim šestim nastavkom vizionarski redatelj približio se razotkrivanju tajanstvenog porijekla majke svih izvanzemaljaca, ubojitog Xenomorpha iz originalnog filma.

U filmu glume Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride i Demián Bichir. Film je režirao Ridley Scott. Scenarij su napisali John Logan I Dante Harper, prema priči Jacka Paglena i Michaela Greena.

Film je u kinima u distribuciji Blitza od 18. svibnja, a svoju ulaznicu možete kupiti već danas na blagajnama kina, putem aplikacija ili on-line na stranicama kina.

Izvor: Blitz group

 

Kako je vodeće ime rumunjskog novog vala, Cristian Mungiu, snimio maestralni film i o hrvatskom društvu

Kako je vodeće ime rumunjskog novog vala, Cristian Mungiu, snimio maestralni film i o hrvatskom društvu

graduation

Discovery film

Brutalno iskrena i duboko inteligentna Matura stiže u hrvatska kina

„U Rumunjskoj ne snimamo filmove koji će biti popularni među širokim gledateljstvom i zato ne osjećamo pritisak oko gledanosti. Razmišljamo koji je naš značaj kao autora. Razmišljamo o tome koliko će naši filmovi biti važni za deset godina. I zato smo postigli više uspjeha na svjetskim festivalima nego mnogi drugi redatelji iz brojnih drugih zemalja“, izjavio je Cristian Mungiu, bivši profesor i novinar, a sada lidersko ime senzacionalno uspješnog filmskog „rumunjskog novog vala“ koje već gotovo desetljeće zadiranjem u ‘tematske osinjake’ i besprijekornim ‘filmskim zanatom’ sa svojstvenim, estetskim stilom trese svjetsku (još uvijek najviše nezavisnu) kinematografiju.

Kada je 2007., tada nepoznati rumunjski redatelj Cristian Mungiu, na festivalu u Cannesu s filmom 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana, pričom o djevojci koja želi ilegalno pobaciti u Rumunjskoj u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, osvojio Zlatnu palmu, filmski je svijet bio u šoku, a ‘kritičarski se kompas’ okrenuo na balkansku, pa time i nerijetko marginaliziranu rumunjsku kinematografiju. Mungiu je i dalje suvereno svojim novim naslovima davao vjetar u leđa ‘rumunjskom novom valu“ i još jednom trijumfirao u Cannesu, i to 2012. kada je film Iza brda (potpisuje i scenarij i režiju) osvojio dvije nagrade, jednu za najbolji scenarij, dok su obje glumice dobile nagradu za najbolju žensku ulogu. Film je ujedno bio rumunjski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a dobio je i nominaciju.

graduation

Discovery film

Treća sreća osmjehnula mu se i za film Matura pa se još jednom s najrespektabilnijeg filmskog festivala u Cannesu u rodnu Rumunjsku vraća s nagradom, ovaj put za najbolju režiju. Kako se uvijek bavi temama koje su njemu u datom trenutku važne, temeljit i posvećen Mungiu zagrabio je još jednom u pukotine suvremenog rumunjskog društva zbog kojih trend napuštanja zemlje u potrazi za boljim životom rapidno raste.

U novom filmu Matura Mungiu priča priču o uglednom liječniku iz malog rumunjskog grada čija je kći odlikašica, a uspjeh na državnoj maturi omogućit će joj stipendiju za studiranje u Velikoj Britaniji. Međutim, nekoliko dana prije mature kći, usred dana, jedva izbjegne pokušaj silovanja i nalazi se pod stresom pa se otac boji da neće najbolje napisati završni ispit. Želi joj omogućiti da lakše napiše ispit te se ukrcava na ‘opasan tobogan davanja i primanja usluga’, a pristaje na sve jer želi da ona po svaku cijenu napusti Rumunjsku i ima bolji život od svojih roditelja.

U brutalno iskrenoj i duboko inteligentnoj drami, propitkuje se tanka granica između takozvane prijateljske usluge i začaranog kruga megalomanije, spletki, korupcije i beznađa u koju mali čovjek neumitno upada (deja vu za hrvatsko društvo) te uloge roditelja koji nosi breme (teških) odluka o kojima ovisi budućnost njegova voljenog (i jedinog) djeteta.

graduation

Discovery film

Iako Mungiu skromno tvrdi da je uspjeh rumunjskog filma slučajan i ne može ga objasniti, kritičarske ‘petice’ pljušte sa svih strana, a Matura je na svoj ‘festivalski saldo’ upisala više od deset renomiranih nagrada, između ostalog i nagradu FIPRESCI za najbolju režiju te nominaciju za najbolju režiju na Europskoj filmskoj nagradi, što nimalo ne čudi jer je zreli redatelj, nakon snažnih i dramatičnih ‘redateljskih poteza kistom’ u svojim prethodnim filmovima, u Maturi hrabro zakoračio u tehniku malih, ali važnih detalja i introspektivne kamere koja nenametljivo prati osjećajna previranja likova.

Guardian film opisuje majstorski odrađenim i vrlo kompleksnim, Playlist proglašava epskim filmom izuzetno inteligentnih vibracija, Variety naziva veličanstveno strukturiranim ‘obiteljskim pogledom’ na disfunkcionalno društvo, a gotovo svi etiketiraju najboljim Mungiuevim filmom dosad.

graduation

Discovery film

„Tu smo gdje jesmo. I moramo se boriti onime što imamo. Drugog načina nema.“, odgaja u Maturi iskusan liječnik svoju mlađahnu kćerku na pragu života, a to ‘oružje’ koristi i sam redatelj Cristian Mungiu, stvarajući pametne filmove za pametne ljude.

Matura u izabranim kinima od 11. svibnja!

Izvor: Discovery film

 

Kralj Arthur: Legenda o maču; krenula je pretprodaja ulaznica

Kralj Arthur: Legenda o maču; krenula je pretprodaja ulaznica

king arthur

Blitz group

Svi znaju za poznatu legendu o kralju Arthuru ili barem misle da znaju.

Priznati redatelj Guy Ritchie kao i uvijek u prepoznatljivom dinamičnom stilu gledatelje iznenađuje epskim fantastično-akcijsko-pustolovnim filmom Kralj Arthur: Legenda o maču. S Charlijem Hunnamom u glavnoj ulozi, ovaj ikonoklastički film temeljen na poznatom mitu o maču Excaliburu prikazuje Arthurovo putovanje od života na ulici do prijestolja.

Kada Arthurov otac biva ubijen, njegov stric Vortigern (Jude Law) preuzima prijestolje. Uskraćen za svoja rođenjem stečena prava i bez ideje o tome tko je on zapravo, Arthur završi na ulici. No, jednom kad izvuče mač iz kamena, njegov život se iz temelja mijenja i primoran je prihvatiti svoje nasljedstvo.

Uz Hunnama i Lawa u filmu glume i Astrid Berges-Frisbey, Djimon Hounsou, Aidan Gillen i Eric Bana.
Guy Ritchie je režirao film prema scenariju koji je napisao u suradnji s Jobyjem Haroldom i Lionelom Wigramom. Producenti su dobitnik nagrade Oscar® Akiva Goldsman, Joby Harold, Tory Tunnell, Steve Clark-Hall, Guy Ritchie i Lionel Wigram. Izvršni producenti su David Dobkin i Bruce Berman. Kreativni tim uključuje direktora fotografije Johna Mathiesona, umjetničku direktoricu Gemmu Jackson, montažera Jamesa Herberta, kostimografkinju Annie Symons te majstora vizualnih efekata Nicka Davisa. Glazbu je kreirao Daniel Pemberton.

KING ARTHUR: LEGENDA O MAČU, u distribuciji Blitza, u kina stiže pretpremijerno 10. svibnja i to u najboljim formatima RealD 3D  i 4DX, a ulaznice možete kupiti već danas na blagajnama kina ili online.

Izvor: Blitz group

 

Daniel Rafaelić imenovan ravnateljem Hrvatskog audiovizualnog centra

Daniel Rafaelić imenovan ravnateljem Hrvatskog audiovizualnog centra

Daniel-Rafaelić

Zlatna vrata

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra na 8. sjednici jednoglasno je imenovao Daniela Rafaelića za ravnatelja HAVC-a s mandatom od četiri godine.

U četvrtak, 4. svibnja, nakon provedenih razgovora sa svim kandidatima, održana je 8. sjednica Upravnog odbora HAVC-a kojoj su prisustvovali predsjednik Bruno Kragić te članovi Gordana Krmpotić Kos, Ivan Kujundžić, Igor Starčević i Jadranka Hrga.

Upravni odbor jednoglasno je imenovao Daniela Rafaelića za ravnatelja HAVC-a s mandatom od četiri godine.

Presudilo je uvjerenje svih nas da je kolega Rafaelić pokazao energiju i sve veću suverenost u realizaciji ciljeva HAVC-a i svog programa. I druga dvojica kandidata bili su kvalitetni i imali zanimljive prijedloge i mišljenja. U nekim su stvarima možda presudile nijanse, ali kao što to često biva nijanse su katkada presudne. HAVC sada čeka usvajanje raznih akata; daljnji postupci prema nalazu revizije, zaokruživanje i provođenje natječaja i odluka koje su bile planirane i provedene te vjerojatno restrukturiranje Centra u vidu mogućih promjena zakona o AV djelatnostima. Generalno je cilj da cijela audiovizualna zajednica shvati da neće biti nekih temeljnih potresa, ali da će u transformacijama koje slijede doći do nekih normalnih modifikacija‘, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Bruno Kragić.

Moj program se temelji na Nacionalnom programu koji je ministrica kulture potpisala prošli tjedan. On osigurava kontinuitet hrvatske kinematografije, proizvodnje i komplementarnih djelatnosti, te promociju hrvatskog filma u zemlji i inozemstvu. Važni naglasci su na borbi protiv ‘piratiziranja’ sadržaja, na filmskom obrazovanju i podizanju svijesti o važnosti domaćeg filma. Važno je nastaviti i međunarodne koprodukcije i sustav poticaja ulaganja u audiovizualnu proizvodnju. Hrvatski audiovizualni centar postoji i ostaje jer je rezultat društvenog konsenzusa da je ovakva institucija potrebna hrvatskoj kulturi. Sve ono najbolje što se do sada radilo, nastavit će se i u budućnosti‘, izjavio je ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić.

Izvor: HAVC

Kužiš, stari moj- ne propustite na HTV 1

Kužiš, stari moj- ne propustite na HTV 1

kužiš stari moj

ScreenShot: https://www.youtube.com/watch?v=q8XbmYnSDp8

Prvi program Hrvatske radiotelevizije ove nedjelje spaja filmsku umjetnost i prozu u trapericama, a u ciklusu hrvatske kinematografije nedjeljom na redu je film u režiji Vanče KljakovićaKužiš, stari moj“. Scenarij za film potpisali su redatelj Vanča Kljaković i autor istoimenog književnog predloška Zvonimir Majdak.

“Kužiš, stari moj” tragikomedija je koja prati dečke iz predgrađa  Zagreba te njihovo preživljavanje na najrazličitije načine. Jedan od takvih je i Glista (Ivica Vidović), nezaposleni mladić koji živi od preprodaje ulaznica za kino. Ipak, vremena mu ne idu na ruku: filmove sve više potiskuje televizija, a mladi umjesto u kino odlaze u disco klubove. Glistina djevojka (Eva Ras) također je nazaposlena i od nje nema bog zna kakve koristi, baš kao i od oca, skupljača otpada (Milutin Butković)

Prema mišljenju kritike, ekranizacija Majdakova romana “Kužiš, stari moj”, najbolje je redateljsko ostvarenje Vanče Kljakovića. Film je snimljen 1973. godine, a uloga mladog besposličara donijela je Ivici Vidoviću Srebrnu arenu na Filmskom festivalu u Puli.

Ne propustite večeras u 20: 05 na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije film “Kužiš, stari moj”.

Blonde Ambition- priprema se film o kraljici popa

Blonde Ambition- priprema se film o kraljici popa

madonna

shutterstock_ Denis Makarenko

Produkcijska kuća Universal najavila je da je u pripremi snimanje biografskog filma o svjetski popularnoj pjevačici Madonni, poznatoj i kao kraljici popa.

Naziv filma bit će “Blonde Ambition“, a radnja kreće 1980. godine u New Yorku, nakon što se Madonna tamo doselila iz Michigana. Film “Blonde Ambition” pratit će Madonnu kroz snimanje prvog albuma, borbu za uspjeh u industriji predvođenoj muškarcima te njezin privatni, odnosno ljubavni život u to vrijeme.

Scenarij filma “Blonde Ambition” potpisat će Elyse Hollander. Zanimljiva činjenica svakako je i da će rad na ovom filmu biti prvi službeni filmski projekt Elyse Hollander, koja se prošle godine našla na “crnoj listi” autora koji su potpisali neproizvedene scenarije.

Još uvijek nisu poznate ključne informacije o tome tko će režirati filma, kao ni ona o tome koja će glumica utjeloviti lik kraljice popa Madonne. Također, nije poznat ni točan datum kada bismo mogli očekivati prve isječke iz filma, kao ni samu premijeru, no svakako ćemo pratiti i ovi temu.

Pin It on Pinterest