Kino Europa

Screen Shoot: www.youtube.com

Prema odluci mreže Europa Cinema, titulu najboljeg europskog kina u 2016. godini odnijelo je zagrebačko kino Europa. Kino Europa našlo se u konkurenciji s čak 1037 kina iz 619 gradova i 41 europske zemlje. Među konkurencijom našle su se sve vrste kina, pa i multipleksi te art-kina, ipak, nagrada i priznanje najbolje ove godine pripala je kinu Europa.

Mreža Europa Cinemas svake godine dodjeljuje nagradu za najbolji program, što je i najprestižnije priznanje koje jedno europsko kino može dobiti. Titula najbolje europskog kina u 2016. godini koja je pripala kinu Europa ujedno je i najveće priznanje koje je jedna hrvatska kulturna ustanova dobila.

Kino Europa

Kino Europa kultno je zagrebačko kino sagrađeno davne 1925. godine. Godine 2007. Grad Zagreb otkupio ga je u sklopu uspješne akcije „Daj mi kino” koju je organizirao Zagreb film festival i Hrvatski filmski savez.

Godine 2013. prema odluci Ministarstva Republike Hrvatske kino Europa proglašeno je zaštićenim dobrom i nacionalnim blagom Republike Hrvatske. Sagrađen u postsecesijskom stilu, sa svojim izvornim izgledom interijera kino Europa smatran je jednim od najljepše uređenih unutarnjih prostora u Zagrebu, a izvorno uređenje govori o velikom broju godina koje su prkosile vremenu i događanjima nepodobnim za film i kulturu općenito.

Osim po bogatoj povijesti i vizualnom identitetu Kino Europu publiku osvaja i svojim raznolikim programom koji mu je i donio laskavu titulu mreže Europa Cinemas. Kino Europa 2008. godine preuzela je umjetnička organizacija Zagreb film festival i od tada je kino Europa vodeća regionalna prikazivačka institucija nezavisnog filma te mjesto održavanja gotovo svih zagrebačkih festivala i filmskih manifestacija. U programu kina Europe tako možete tijekom godine uživati u šezdesetak nezavisnih suvremenih filmova različitih rodova, stilova i žanrova iz kinematografija cijeloga svijeta. Također, kino Europa nudi i program za djecu te nerijetko organizira i kvalitetne edukativne i zabavne filmske programe za djecu predškolske i školske dobi.

Kino Europa dom je brojnih susreta različitih umjetnika, gostovanja i predavanja, okruglih stolova, diskusija, izložbi, performansa i brojnih drugih umjetničkih, kulturnih i zabavnih događanja.

Nakon svega navedenog ne iznenađuje da je kinu Europa ukazano priznanje u obliku nagrade za najbolje europsko kino u 2016. godini te još jednom čestitamo kompletnom timu koji stoji iza ove uspješne umjetničke i kulturne institucije.

 

RelatedPost

Pin It on Pinterest

Shares
Share This