zmajevo_selo

ScreenShot: YouTube.com

Na ovogodišnje devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala posvećenog turističkom filmu pristigla je zavidna brojaka prijavljenih filmova, njih 265 iz čak 57 zemalja. Radilo se o turističkim, dokumentarnim, putopisnim i kulturno-povijesnim filmovima, a u konkurenciju za glavnu nagradu ušlo je njih 65. Ipak, glavna nagrada pripala je filmu i predstavi Zmajevo selo redatelja Šime Strikomana.

Zmajevo selo

Predstava Zmajevo selo 2015. godine igrala se u mjestu Murvica na otoku Braču, a Šime Strikoman odlučio je snimiti film prema njoj. Predstava je prikazivala život pustinjaka i njihov bijeg pred Turcima u Zmajevu špilju i pustinjački samostan pokraj Murvice gdje su se suživjeli s lokalnim stanovništvom.

Predstava Zmajevo selo nastala je u suradnji s Hrvatskom čitaonicom Bol, Umjetničkom akademijom u Splitu i Hrvatskim narodnim kazalištem Split. Interes publike zadobila je jako brzo, o čemu svjedoči i velik broj izvedbi u ljetnoj sezoni prošle godine. Predstava Zmajevo selo izvodila se po bračkim ulicama i konobama, bez prostornih intervencija, a prevedena je i izvođena i na nekoliko stranih jezika.

Redatelj Šime Strikoman na osnovi zanimljive predstave snimio je film koji je ušao u natjecateljsku konkurenciju s još 64 filma. Uz Strikomana, nagrada je pripala i voditeljici Hrvatske čitaonice Bol, Jadranki Nejašmić. Europska federacija turističkih novinara dodijelila joj je nagradu u obliku Povelje F.E.S.T. zbog izuzetnog entuzijazma i poticaja lokalnom stanovništvu i mladim obrazovanim ljudima da sudjeluju u ovom kulturnom i umjetničkom događaju te na taj način doprinesu originalnosti autohtonog bračkog ambijenta, kulturne baštine, povijesti, ali i suvremenosti. Također, Jadranki Nejašmić uz uručeno priznanje dano je obrazloženje uz pohvalu izuzetno stručnoj i profesionalnoj postavi predstave Zmajevo selo koja je uspješno prerasla u film, a za svoju vrijednost zaslužno je i nagrađena.

Završne manifestacija Međunarodnog festivala turističkog filma odvit će se danas, 11. studenoga u Solina, gdje će redatelju Šimi Strikomanu i voditeljici Jadranki Nejašmić biti uručene i nagrade.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This